Till eftertanke: smällare & fyrverkerier

Lite saker att tänka på angående fyrverkerier och smällare på nyår:

  • Fyrverkerier och smällare är livsfarliga om de hanteras på fel sätt. 
  • Med anledning av föregående punkt tycker jag det vore rimligt om man fick gå någon typ av utbildning för att säkerställa att man kan skjuta iväg de små liven på ett säkert sätt.
  • Om kravet på utbildning genomförs borde man därmed behöva visa upp sin utbildning när man köper fyrverkerier eller smällare.
  • Man borde behöva söka tillstånd för att få skjuta upp sina grejer. I tillståndet skulle man bland annat garantera sin egen nykterhet – och den ska kunna kontrolleras av fyrverkerikontrollanter.
  • För visst är det konstigt att man får skicka iväg sprängmedel onykter?
  • Allt skjutande borde begränsas till tolvslaget på nyårsafton – och bara genomföras av en eller ett fåtal aktörer med alla möjliga tillstånd.
  • Tycker man att allt ovanstående är fjantigt kan man tänka på djuren. Jag känner människor som får droga sina hundar hela nyårsafton eftersom ljuden från smällare och raketer gör hundarna livrädda. De kan helt enkelt inte vara vakna. Jag vet någon hundägare som spenderar nyårsafton i bilen, i skogen, mellan klockan 19 och 01 på nyårsafton för att deras hund mår dåligt. Och det är säkerligen inte bara hundarna som mår dåligt – det gäller andra djur också.

Jag tycker visst att det är jättefint med fyrverkerier. Men det känns så mycket bättre om man vet att det är kunnigt folk som skjuter iväg dem, och att det bara smäller vid ett tillfälle.

Egoina har skrivit på samma ämne. Hon och jag är heller inte ensamma om att tycka så, det finns nämligen ett smällarupprop.

Så hur gör du på nyårsafton?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s