Min födelsedagstårta

Jag fyllde år i januari. Hela 26 år. Min bästa ålder hittills, faktiskt. Det var helt okej att fylla 17 också, minns jag, men 26 är nog den ålder i livet då jag har känt mig mest tillfreds. Övriga födelsedagar har mest handlat om ångest över att bli äldre, och 25 tyckte jag var fruktansvärt jobbigt. Av någon anledning.

Helgen före min födelsedag hade vi kalas i alla fall. Min familj och makens familj var inbjudna och kom. Totalt blev vi 14 stycken. Och nu ska jag visa receptet på tårtan som jag bjöd på!

tårta

En tårta med vanliga sockerkaksbottnar fyllda med passionsfruktsmousse och hallonmousse samt täckt med Vit chokladfrosting.

Sockerkaksbottnar

6 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat skål innan du blandar ner mjölblandningen i äggvispet. Fyll en sockerkaksform och grädda på 175 grader i ca 30-40 minuter. Prova med en sticka när den är klar.

OBS! Det här blir en HÖG tårtbotten. Jag tycker det är bra eftersom den är lätt att dela sedan. Men den fyller i princip hela min springform, vars kant väl är en decimeter hög. Vill man ha en lägre tårtbotten kan man då göra sockerkakan på 4 ägg istället. Här finns en beskrivning på det receptet.

Hallonmousse

225-250 gram hallon
4 blad gelatin
100 gram philadelphiaost
2 dl grädde
florsocker

Värm hallonen i en gryta tills de har kokat sönder. Passera dem genom en finmaskig sil/durkslag. När du är klar ska i princip bara fröna vara kvar i silen. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Värm upp drygt hälften av hallonsaften och blanda den andra halvan med philadelphiaosten i en bunke. Smält gelatinet i den varma saften och blanda det med philadelphiaostblandningen. Smaka av med florsocker (beroende på vad man gör för andra fyllningar kan man variera från ingenting upp till en deciliter. Beroende på tycke och smak). Ställ kallt så den stelnar.

Passionsfruktsmousse
1 dl passionsfruktjuice (eller typ tropisk juice som innehåller passionsfrukt)
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 passionsfrukter
florsocker

Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Värm upp juicen och smält gelatinet i den. Smaka av med florsocker. Blanda med grädden. Gröp ur innehållet ur passionsfrukterna och blanda ner i gräddmoussen. Ställ i kylen att stelna.

Vit chokladfrosting
400 gram vit choklad
400 gram philadelphiaost

Smält chokladen. Blanda med osten. Täck tårtan 🙂

 

En reaktion på ”Min födelsedagstårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.