En borgerlig vigsel

Dags för inlägg nummer 5/8 under tema bröllop. Idag ska vi prata om hur man kan planera en vigsel!


TEMA BRÖLLOP – EN BORGERLIG VIGSEL

Här tänkte jag faktiskt inte skriva om vår vigsel, för det har jag redan gjort. Däremot tänkte jag skriva om borgerliga vigslar i allmänhet bara för att det inte finns så mycket kunskap kring den.

En borgerlig vigsel är helt utan religiösa inslag och i princip finns det bara en regel för hur den ska se ut: man måste ha med själva vigselformuleringen. Det finns en lång och en kort version att välja på och dessa kan man läsa om här, till exempel.

Den vanliga föreställningen är att en borgerlig vigsel genomför man i jeans och t-shirt på stadshuset med max två vittnen. Så kan man absolut göra om man vill det. Det finns inte ens några krav på att man ska växla ringar vid en borgerlig vigsel. Men om man vill kan man se en borgerlig vigsel som chansen att göra sin alldeles egna och personliga ceremoni. Vigseln behöver inte heller genomföras i en byggnad som ägs av kommunen utan man kan ordna en egen vigselplats.

Vad man behöver ordna

Det första man behöver när man ska gifta sig är en vigselförrättare. De flesta kommuner har information på sin hemsida om hur man går tillväga när man bokar en vigsel samt vilka personer som är vigselförrättare i den kommunen.

Till vigselförrättaren tar man med sig en godkänd hindersprövning, som man har fått från Skatteverket. Utan den får man inte gifta sig!

Man behöver också två vittnen till vigseln. Har man inte några egna vittnen kan kommunen ordna med detta (men kanske man måste gifta sig en vardag då). Vittnena måste ha fyllt 18 år.

Vigselplats

Ofta tillhandahåller kommunen en lokal som man får vara i vid en vigsel. I vårt fall var det ett sammanträdesrum som inte ser alltför vackert ut. Det finns dock alternativ till den lokal som erbjuds.

Man kan boka en egen lokal som man pyntar så man får den som man vill ha den. Eller så har man vigsel och middag på ett ställe som sköter hela paketet så behöver man inte fixa något själv. Man kan naturligtvis också viga sig utomhus. Huvudsaken är att man själv känner sig nöjd med sitt val!

Ceremoni

Och ceremonin då. Som sagt kan man välja själv, i samråd med vigselförrättaren, hur vigseln ska utformas. Vår vigselförrättare hade en färdig mall som vi utgick ifrån, men det går troligtvis att modifiera lite som man vill. Vill man ha musik eller dikter går det utmärkt att lägga till. Det är ju såna inslag som gör vigseln mer personlig.

Jag måste tipsa om texten Union som vi hade i vår vigsel. Den är så fantastiskt vacker och passar perfekt att ha alldeles innan själva vigselakten. En annan populär dikt vid borgerlig vigsel är denna av Helena Ferry. Sen kan man naturligtvis välja fler eller andra dikter. Google is your friend!

Vi hade två sånger vid vår vigsel. Jag hade gärna haft ännu fler, men jag anser också att det måste finnas en balans mellan det talade ordet och det sjungna. Det ska ju inte vara en musikshow utan en högtidlig stund. Mina tips när man ska välja musik är följande:

  • minst en av sångerna bör vara en som är allmänt känd. Det är större chans att ens gäster känner sig delaktiga i vigseln då. Om det är det man vill uppnå.
  • Jag tycker att man ska välja att ha en sång på svenska, om man har svenska som modersmål, för att nå även den äldre generationen så de känner sig delaktiga. Min morfar är inte så jättebra på engelska, till exempel.
  • som nämnts innan bör man välja antal låtar utifrån längden på resten av ceremonin. Att ha tre soloframträdanden och bara den snabba versionen av vigselformuläret känns obalanserat för mig. Sen behöver det inte vara fel, men det är ett tips.

Vi hade en svensk sång som inte är så känd men som jag tycker väldigt mycket om. Sen hade vi en låt på engelska som är väldigt fin och välkänd men kanske inte är den absolut finaste låten jag vet.

Det kan också vara bra att anpassa vigseln efter antal gäster och vald vigselplats. Om gästerna förväntas stå under vigseln behöver den kanske inte vara lika lång som om de har möjlighet att sitta ner. Har man bara två vittnen kanske man ska välja en kortare akt än om man har en större grupp gäster. Så skulle jag tänka i alla fall.

Som nämnts innan finns det inget som är rätt eller fel när det gäller en borgerlig vigsel. Gå på känsla och sunt förnuft samtidigt så blir det er alldeles perfekta vigsel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.