Det är så viktigt att vara kritisk

Förra veckan gick jag en kurs via jobbet. En kurs som alla medborgare, både i Sverige och i världen, borde få gå. Det var en kurs som handlade om källkritik på internet och hur man kan gå tillväga för att avslöja osanningar. Jag ska inte gå in på kursinnehållet, inte nu i alla fall, utan tänkte mer bara reflektera över några punkter som togs upp på kursen.

För det första: det finns långt många fler vinklade och osanna sidor på internet än jag visste. Självklart känner jag till vissa ”nättidningar” som sprider sin egen sanning men under kursen fick jag en lista på ett helt gäng sådana sajter. Det är skrämmande att det finns så många människor som aktivt går in för att sprida osanningar på nätet. Ännu mer skrämmande är att folk läser dem eftersom de inte skulle få hålla på annars.

wp-image-1440648454jpg.jpg

Bild med filter.

För det andra: det sprids sjukt många mer manipulerade bilder på internet än va jag trodde. Nu beror det så klart på var man drar gränsen för bildmanipulation. En rätt strikt definition är att allt man gör efter att bilden har tagits är en bildmanipulation. Den typen av manipulation är jag också skyldig till, genom att lägga filter på bilder för att göra dem snyggare till exempel. Men att använda datorprogram för att klippa ihop två bilder till en annan är mycket vanligare än vad jag trodde. Det är också skrämmande och bidrar till att man får en felaktig världsbild.

För det tredje pratade kursledaren väldigt mycket om något som kallas för stuprörseffekten. Det här kände jag till redan innan, till viss del, men det är också en skrämmande utveckling. Idag kan man nämligen bestämma sig för vad man tycker är sant, hitta internetsidor som stödjer detta och sedan få sin världsbild bekräftad. Sociala medier, som facebook, och sökmotorer är också inställda för att bara visa sådant som liknar det som du har visat förut. På så sätt påverkas ditt flöde och fortsätter att bekräfta din världsbild utan att utmana den med något nytt.

Just det här stupröret är något jag tycker att man märker mer och mer. Jag har, som sagt, varit medveten om detta innan och tycker att det är skönt att kunna välja vad jag vill ska dyka upp i mitt flöde på facebook. När jag är ledig vill jag inte behöva läsa rubriker som gör mig upprörd. Men när jag gör en sökning på en sökmotor eller läser en dagstidning på nätet vill jag vara säker på att alla delar presenteras och att jag får se allt som finns att läsa den dagen. Jag vill INTE att min informationskälla ska vinkla resultaten för att jag ska få min världsbild bekräftad. Jag tycker att det är min skyldighet att vara påläst för att kunna göra rätt val när jag exempelvis ska rösta vid allmänna val. Då är det också viktigt att läsa även den sidan som inte alltid är så bekväm för en själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.