Årets första matsedel 1/2017

Såå har vi landat lite i det nya året. Jag är fortfarande läskigt nördig när det kommer till matlista, handla mat och hela köket så jag kommer fortsätta att dela med mig av vad vi äter. 

Efter allt kött- och laxfrosseri under jul- och nyårshelgen känns det som en bra idé att minska ner på köttet under kommande vecka. Fyra dagar helt utan kött, en med fisk och två dagar med mer klimatsmart kött. Tre av de vegetariska recepten kommer från min nya Kokbok Ännu mera Vego. 

Receptbild ur Ännu Mera Vego och omslaget till Mera Vego. Båda böckerna är skrivna av Sara Ask och Lisa Bjärbo och är ett måste i ett modernt kök. 

I VECKAN ÄTER VI:

Indisk Kikärtscurry med matvete

En bild på den färdiga rätten ser ni på bilden ovan. Den kommer alltså direkt ur kokboken som man köpa bara för att titta på bilderna. Jag älskar indiskt och jag älskar kikärter så jag har stora förväntningar på denna rätt. 

Omelett med svamp, paprika och spenat.

Enkelt och gott är min melodi när det gäller vardagsmat. 

Fiskgratäng med rårivna morötter och kokt broccoli. 

Gratängen görs på vit MSC-märkt fisk, typ torsk. 

Hummussallad med rostad mandel och avokado. 

Ännu mera kikärter i en fräsch sallad känns bra efter all julmat. 

Burritos gjorda på älgfärs och svarta bönor.

För att minska köttmängden i varje burrito tänkte jag blanda färsen med svarta bönor. Jag hoppas få till dubbelt så många burritos. Fördelen med viltkött är att det inte går åt stora landytor till att odla foder. Bland annat.

Stekt kycklingfilé med färska grönsaker och kryddsmör.

Lagom trevlig helgmat tänker jag. Vill man äta kött är kyckling ett klimatsmart alternativ jämfört med nötkött.

Pulled aubergine i pitabröd 

Ännu mera vego tipsar om denna maträtt som jag gissar ska påminna om Pulled Pork. Ett långkok känns som bra vintermat, eller hur? 

Vad äter ni denna vecka? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.