An ordinary weekday

I flera år hade jag fullt upp dygnets alla vakna timmar. Jag studerade på heltid och jobbade (minst) halvtid, samtidigt som jag gjorde min del av hushållssysslor och så sov jag ibland. Utöver detta hade jag över ungefär en timme varje kväll då jag slötittade på tv eller Netflix.

När jag sedan var färdig med mina studier och fick över en massa fritid visste jag inte riktigt vad jag skulle göra av den. Jag hade liksom vant mig av vid att göra saker jag tycker roliga. Hela förra läsåret hade jag dåligt samvete för att jag inte riktigt utnyttjade min lediga tid, samtidigt som jag hade dåligt samvete för att jag lät alla måsten vara. Till den här hösten gjorde jag därför en plan för mina veckor, för att få lite struktur.

Måndagar är mina jobbkvällar*. Då lägger jag flera timmar på att bedöma elevarbeten, och har jag inget som behöver bedömas använder jag tiden till att förbättra arbetsmaterial eller läsa in mig på något som jag behöver i mitt arbete. Jag avslutar kvällen med ett avsnitt av House of Cards.

IMG_20170903_154619_244

Tisdagar: På tisdagar får jag göra vad jag vill, och försöker använda tiden till att odla mina intressen. Jag försöker hitta tillbaka till min kreativitet, hålla på med musik, skriva texter och så vidare. Kvällen avslutas med ett avsnitt av The Crown, alternativt Sitcom-tisdag på Kanal 5, när de har den.

Min plan för onsdagar är att träna efter jobbet, äta middag och sedan antingen jobba* mer om jag har behov av det eller bara slappa framför tv:n. På onsdagar ser jag säsong tre av Jane the Virgin.

serie4

För att få städningen gjord har jag vigt torsdagar till detta. Det här har på ett vis tagit emot eftersom det innebär att jag får dra ett större lass hemma än min man, men jag kom samtidigt fram till att det a) är skönt med ett nystädat hem när man kommer hem efter jobbet på fredagen och b) är mysigare att göra något roligt ihop på helgerna än att ägna halva tiden åt att göra rent hemma. Jag dammsuger, torkar golven, viker tvätt och städar badrummet varje vecka. Varannan vecka byter jag lakan i sängen samt städar (något i) köket och varannan vecka byter jag handdukarna i badrummet (då är min mans använd i fyra dagar, min kan jag byta tidigare om den känns äcklig) och dammtorkar. Jag ser också till att tvätta lakan eller handdukar direkt på torsdagen för att ”hålla undan” tvättberget.

Ja, och helgerna försöker vi planera in något som är roligt för att återhämta oss.

palma 4

Det låter kanske tråkigt att planera sin tid så här, men jag upplever faktiskt att jag blir hjälpt av att ruta in vardagen så här. Men så klart, är jag inte superpigg så städar jag inte en torsdagskväll. Hur använder du dina vardagar?

* I mitt jobb har vi förtroendetid, vilket innebär att vi utöver den arbetstid vi har på jobbet ska jobba tio timmar till i veckan. Dessa timmar får vi förlägga hur vi vill. Jag brukar börja lite tidigare på morgonen och sitta kvar senare på eftermiddagen flera dagar i veckan och så jobbar jag hemma. Det brukar landa på runt tio timmar varje vecka.

Today I show my plan for my weekday evenings. I have found that I need to organize my time in order to do things I like and want to spend time to, and also fins time for the things I have to do. I have had to find time for my hobbies, for working out and for my work. How do you organize your time?

En reaktion på ”An ordinary weekday

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.