En strukturerad ledighet

Nu är det snart dags för julledigt, och jag gissar att de flesta har en hel del planer på att träffa nära och kära? Jag har det, men jag har också planerat in många dagar helt utan aktiviteter. Det har visat sig att det som fungerar allra bäst för mig när jag är ledig är att strukturera upp ledigheten. Idag visar jag hur jag gör!

Strukturerad ledighet låter kanske både stelt och uppstyrt, och inte alls särskilt ledigt? För mig är det dock viktigt att jag har lite ordning och reda även när jag är ledig, för att inte dagarna ska bli bara meningslös tid som jag ägnar åt ingenting. En del lediga dagar vill jag förstås känna att jag kan skrota på i pyjamas, eller bara slötitta på tv eller vad det nu kan vara. Men de dagar som jag känner att jag vill göra något behöver jag veta när jag kan räkna mig som ”färdig” för att vara nöjd med den dagen.

wp-image-447308361jpg.jpg

Favoritaktivitet på vintern: promenera och fota solen.

Jag brukar göra ett schema för dagen. Det här låter så klart jättetråkigt, men är man tillräckligt flexibel blir det bara just en struktur, och inte en massa måsten. Man ska aldrig känna press när man är ledig!

Så här såg mitt schema ut under sommaren. Det är så klart anpassat efter mig och det faktum att jag är a) morgontrött och b) kvällspigg.

Morgon: Vakna, gå ut med Baloo, göra morgonyoga. Läsa böcker/se på serier etc. fram till lunch.
Äta lunch. Lunchrunda med Baloo.
Klockan 13 -15 Huvudaktivitet
Klockan 15: Mellanmål + rörelse (träning eller promenad)
Middag + disk och hundpromenad
Ca 19 – 21 Huvudaktivitet
21 – läggdags  TV-tid/skriva/sociala medier etc.

IMG_20170903_154619_244

Flera av sommarens projekt i samma bild.

Som huvudaktiviteter i somras hade jag bland annat: Att måla om skrivbordet, göra veckostädningen, sticka mössa och vantar, tapetsera,  handla eller annat vardagsrelaterat, skriva texter, blogga.. Soliga dagar var huvudaktiviteten just att njuta av solen.

I jul tänker jag att mina huvudaktiviteter blir att läsa böcker och kanske att piffa till köksbordet.

Har du några planer för din ledighet?

This is a blog post about creating a structured leisure. I have found it most relaxing to plan my own time. This way I know when I am done with something and when I don’t have to do anything.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.