Jag välkomnar flygskatten

Från och med den första april 2018 införs en ny flygskatt i Sverige. Det är dags att betala för den påverkan man faktiskt gör på klimatet. Så som det ser ut idag är jetbränslet det enda bränsle som inte betalar någon skatt, och flyget är den enda sorts transport som inte behöver kompensera sin påverkan på vår miljö. Därför anser jag att det inte är orimligt att vi ska betala lite extra om vi väljer att nyttja flyget.

Det är inga jättesummor det handlar om. För resor inrikes eller inom Europa, som väl är det vanligaste vi flyger, handlar skatten om 60 kronor per utresa. Skatten hamnar inte på returbiljetterna, utan bara de starter som sker i Sverige. Ska man flyga utanför Europa hamnar man på 250 eller 400 kronor extra, beroende på hur långt man ska. Rätta mig om jag har fel, men att resa är lyxkonsumtion, och då kan man nog spara ihop dessa extra kronor och betala.

flygplan

Vi vet att det är dåligt för miljön att flyga. Ändå gör vi det. Jag är verkligen inget föredöme, jag flög senast för ett halvår sedan när vi skulle till Spanien, och kommer flyga minst en gång till i år. Jag tror att det är den här typen av skatter som måste till för att vi ska se över vårt beteende och flyga mindre. Att man inte flyger betyder ju inte att man inte behöver resa – tvärt om. Det finns andra färdsätt som är bra för miljön. Tåg, till exempel, är väldigt klimatsmart.

Om det är en skatt som behövs för att vi ska flyga mindre och för att vårt klimat ska vara stabilt, då välkomnar jag skatten. Hur tänker du?

Mer läsning i ämnet:
Sandra Beijer skriver så här om flyg.  (Längst ner i inlägget)
Jennifer Sandström skriver ett svarsinlägg om flyget.
Centerpartiet tycker att det är ”fel att försvåra för människor att resa”

In Sweden we will start paying taxes for flying,which I am for. We have to travel less with airplanes in order to save our planet, and this is one way of doing that. What do you think?

En reaktion på ”Jag välkomnar flygskatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.