Trädgårdstisdag: Sommarens odlingar

Jag har tidigare visat och pratat om hur jag tänker mig trädgården i sommar. Nu tänkte jag mig på att göra någon form av lägesuppdatering. Att odla i norra Sverige är lite frustrerande eftersom det tar tid innan jorden är uppvärmd. Jag är heller ingen expert. MEN! Jag tycker faktiskt att det är roligt, trots att jag inte alls är intresserad av blommor.

Jag har köpt på mig alla frön jag har tänkt att jag behöver. Det blev mest gröna blad, och jag tänker att det blir trevligt i sensommarens sallader. Sockerärtor tog jag enbart för att en kollega sa att det är det absolut enklaste man kan odla. Rädisa, morot, rödbeta och squash/zucchini är sådant som jag gärna äter och därför gärna odlar. Sen försöker jag mig på tomater och jalapeño, men där tänker jag att allt som blir är en bonus. Köpte även smultron och pumpa. Smultronen har jag redan gett upp, och pumporna är mer som en rolig grej.

På påsklovet sådde jag några frön, och två av mina tomatfrön kom upp. De växer så det knakar, och den allra första av dem har jag utsett till min egen tomatplantebebis. Sådde även sex chilifrön (jalapeño alltså) och av dem har fyra kommit upp. Satte två squash också fast det egentligen var för tidigt, de har också vuxit till sig. Jag har satt frön i gamla äggkartonger, ett frö i varje ”äggform”.

Kommande planer är att vänta in sommaren. Tyvärr brukar vi kunna ha frostnätter fram till mitten av juni så jag räknar inte med att kunna sätta ut något före skolavslutningen. I sommar ska jag (läs: min man) bygga odlingslådor/bänkar och sätta på baksidan av garaget. Förhoppningen är att få min squash och kanske den ena tomatplantan att trivas där. I mitten/slutet på maj ska jag sätta fler squashplantor också.

Kvar är då kryddväxterna, som jag tänker köpa färdiga plantor och sätta i en kruka med flera olika öppningar. Ska försöka få tag på några plantor med smultron också, samt fixa odlingsplatser för alla gröna blad på framsidan. Det är sommarens odlingsplaner! Odlar du?


Fler trädgårdsinlägg:

Trädgårdstisdag: Altanprojekt
Trädgårdstisdag: Odling 2018
I en pallkrage nära mig


All the vegetables I’m gonna grow in my garden this summer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.