Drömmen om en fjällstuga

Jag har nämnt tidigare att vi länge har fantiserat om att bygga en stuga i fjällen. Min syster har ju gjort det, och den blev jättefin. Vi är lyckligt lottade som har en stuga att vistas i, som är mina föräldrars, så klart men det vore kul med något helt eget. I påskas blossade drömmen upp på nytt, och vi började beställa hem huskataloger, skissa och fantisera på riktigt. Jag tänkte att jag skulle visa några stugor som jag gillar.

skidstahusskidstahus2.1

Jag har tidigare visat det här huset: Fjällstugan Högfjället från Skidstahus. Det jag gillar med den är dels exteriören, som känns ”mysig stuga i fjällen” och dels att man kan ha tre sovrum i stugan. Jag vill gärna ha flera små sovrum, hellre än 1-2 större som fler ska dela. Ett plus är att det finns ett litet förråd på entrébron. Största nackdelen här är att hallen är ganska trång. Stugan är 69,1 kvadratmeter, vilket känns rimligt i en stuga.

Skidstahus har några andra modeller som vi också tycker är fina. Det är inte fjällstugor utan fritidshus (jag är osäker på skillnaden mellan dessa). Exempel på andra stugor vi gillar är Nytorpen Tjugoett, Nytorpet Tjugosex och Nytorpet Norrfällsviken (som är alldeles för stor för att det ska vara rimligt, tyvärr).

Sommerkveld ved Hamn i Senja, Troms. Bebyggelse. FritidsbÂt. Kystlandskap i midnattsol. Kyst.ranahytta-liv.pl

I vår närmaste norska stad, Mo i Rana, tillverkas RanaHytta. Runt om mina föräldrars stuga finns flera områden som i princip bara består av dessa stugor, och de är så fantastiskt fina! På bilden ovan är min absoluta favorit: stugan Liv. Jag gillar att det är liksom en ”farstu” och sen ett förrråd innan man kommer in i huset. Då gör det inte så mycket att själva hallen är liten. Tre sovrum och en lagom storstuga. Det enda är väl fönsterblänket i tv:n, som inte är optimalt.

ranahytta-munin

ranahytta-maere

Här ovanför ser vi huset Munin och huset Maere. De är också två exempel på stugor jag gillar. Andra hus från RanaHytta som jag gillar är Panoranaserien, till exempel PanoRana 15, PanoRana 1A och PanoRana 17. Det är dock svårt att plocka ut favoriter härifrån då alla stugor är så himla fina. Största nackdelen med dessa är att de är dyra, tyvärr.

fiskarhedenvillan-sidensvansen

Den sista hustillverkaren som vi har beställt katalog ifrån är Fiskarhedenvillan. De har egentligen inte så många fritidshus, men har några mindre husmodeller som skulle kunna funka som hus. Husmodellen Sidensvansen tycker jag är väldigt vacker exteriört, men för stor för att fungera som stuga. Det är den som syns på bilden här ovanför. De har ett exempel på en mindre variant, som ändå är för stor, men mer genomförbar. Hus 344 har planlösningen nedan. fiskarhedenvillan-sidensvansen.pl

Det är svårt att hitta exakt rätt. Jag antar att även om man bygger själv måste man kompromissa med något, om man inte har råd att betala hur mycket som helst, så klart. Vilken stuga skulle du bygga?


If I were to build a cabin for my family, these are some of favourites to build.

5 reaktioner på ”Drömmen om en fjällstuga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.