Så motar vi våldet

Ibland blir jag så himla trött. Inte fysiskt alltså. Trött på gamla normer, invanda mönster, föråldrade könsroller. Kanske framförallt alla de här små kommentarerna som å ena sidan är för små för att kommentera utan att anses som ”den jobbiga” men som å andra sidan inte är särskilt roliga och faktiskt bidrar till en sunkig bild av mänskligheten.

Bara de senaste tre veckorna har jag noterat flera olika kommentarer på det här temat, i olika sammanhang där det har varit både kvinnor och män. Den första var en liten anekdot om att på nyårsdagen hade facebook svämmat över av bilder med texten ”Se upp i trafiken, idag är det fruarna som kör”. Japp. Höhöhö och ryggdunk. För er som kan tänka själva ser ni ju så klart att det långt ifrån är självklart att bara männen supit så de inte kan köra dagen efter, likväl som det inte är självklart att fruarna är sämre bilförare än deras män. Förmodligen, om man nu ska generalisera, är det tvärt om. De gånger jag blivit omkörd i en kurva av en BMW som kör 140 har det aldrig varit en kvinna. Just saying.

Förra veckan hamnade jag framför Hela England bakar. Här var jag alltså inte ens med själv, men i programmet deltog både kvinnor och män. En av de kvinnliga deltagarna visade upp sin deg, som var misslyckad, varpå den manlige domaren sa att ”det ser ut som ett par trosor”. Varför säger man så? Är det roligt? Degen såg för övrigt mest ut som en triangel, så för mig hade det varit en rimligare koppling. När en kvinna jag känner skulle dricka ur en flaska stod en man bredvid och sa ”kom igen nu, vi har nog hört att du är bra på att gapa”, såklart med en sexuell underton. I ett sammanhang där ingen blev sur, bara jag reagerade inombords och sa ingenting.

Jag blir trött på att vi aldrig kommer framåt. Jag blir trött på mig själv för att jag inte vill vara den där tråkiga som kommenterar och säger till. Jag blir trött på att det ska behövas, av unga moderna människor. Och jag tvivlar själv på att det ens är där vi ska lägga krutet, det finns väl viktigare saker att kämpa för än att bekanta ska sluta dra sexistiska skämt.

våld

Faktum är att sexistiska skämt, bilder och kommentarer utgör basen i våldspyramiden. Våldspyramiden visar ganska tydligt att den här basen är grunden som sedan kan utvecklas till värre former av våld, våldtäkter och i slutändan mord. Ska vi nå en förändring i samhället är det här vi måste börja, med att införa nolltolerans kring hatiska kommentarer. Så varför är det så svårt att säga ifrån?

Jag längtar efter den dagen då trötthet beror på fysisk utmattning och inte frustration över att utvecklingen går så sakta, nästan baklänges.

Håller du med?

4 reaktioner på ”Så motar vi våldet

  1. ”Håller du med?”
    Nej, verkligen inte! All tid och energi som vi lägger på sånt här trams är tid och energi vi skulle kunna lägga på att förhindra faktiska våldtäkter, ”heders”-mord och andra hemskheter som orsakar enormt lidande.
    Ni som fokuserar på detta skräp borde istället bry er mer om de flickor och kvinnor som drabbas av faktiskt våld och traumatiseras för livet. Prioritera, för helvete!

    1. Ja, det kan man men det är inte alltid tillrådligt. När ditt hår brinner så rekommenderar jag att du fokuserar helt på att släcka det och inte samtidigt fundera över vad du ska laga till middag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.