Drömmen om en fjällstuga – del 2

Som ni kanske vet har vi börjat fantisera om att bygga en egen stuga i fjällen. Just nu fantiserar vi så mycket att vi har börjat kolla runt lite på olika alternativ och försöka få ett hum om vad som är realistiskt. Jag har tidigare visat olika färdiga stugor som jag gillar. Idag tänkte jag visa några olika planlösningar som jag har ritat själv. Jag tänker nämligen undersöka vad det kostar att bygga lösvirkeshus, för att jämföra med färdiga byggsatser.

Min tanke när jag har ritat är att stugan ska bli cirka 70-75 kvadratmeter och att den helst inte ska ha några vinklar. Det är också bra om kök och badrum kan dela vägg. Alla dessa är av kostnadsskäl. Sen har jag också ett önskemål om att få in tre sovrum. Vi tittar och ser vad jag har kommit fram till!

ver1.2018

Här är mitt första försök, som jag började med att rita med papper och penna. Som ni ser fick jag till tre små sovrum, ett badrum och en hall med klädkammare. Jag gillade köket och matplatsen också, samt kaminen vid fönstret. Största nackdelen är tv-hörnan, som blev alldeles för liten. Särskilt om man föreställer sig en större familj där så småningom.

ver2.2018

Jag gjorde ett nytt försök, den här gången utan att sätta ut så mycket fönster och dörrar dock.. Sovrummen på samma ställe, men klädkammaren och badrummet fick byta plats. Köket blev större och bättre, matplatsen likaså. Kaminen passar lika bra där den står nu. Åter igen är det tv-hörnan som blir konstig. Avståndet mellan tv:n och soffan är väldigt litet just nu, tyvärr. Leker dock med tanken på en liten utbggnad (typ burspråk) precis där för att få det att fungera.

Ver3.2018

Den här planlösningen snubblade jag över på Pinterest. Den kommer från början från BoKlok. Jag har ändrat om måtten och flyttat lite väggar så den ska passa mig ännu bättre. Här älskar jag köket och tv-hörnan är helt perfekt! Även sovrummen tycker jag blev bra. Rymligare än i mina två första skisser. Badrummet rymmer en tvättmaskin och det finns en klädkammare i hallen.. Den enda nackdelen här är att jag inte vet var kaminen ska vara. Den ska inte vara mitt på golvet i alla fall. Kanske kan man flytta altandörren till andra sidan matbordet, och ställa kaminen där dörren är nu.

Det här är alltså några tankar jag har kring hur man skulle kunna bygga. Planritningarna är ritade med hjälp av Room Sketcher, som är ett gratisprogram rekommenderat av t.ex. Fiskarhedenvillan. Vi får se var vi hamnar helt enkelt!

Läs gärna mitt första inlägg:

Drömmen om en fjällstuga

2 reaktioner på ”Drömmen om en fjällstuga – del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.