Dagens namn: Fredrik & Fritz

Namn är något jag alltid varit intresserad av. Det bästa jag visste när vi lekte lekar som små, det var att komma på ett nytt namn till mig själv. Fortfarande älskar jag att sitta och läsa namnlistor, hitta favoriter och kombinera olika namn med varandra. Har en lång lista på namn till eventuella framtida barn.

Idag, den 18 juli, har Fredrik och Fritz namnsdag. Över 96000 personer heter Fredrik i Sverige medan bara drygt 3000 bär namnet Fritz. En av alla som heter Fredrik är min man ❤

Fredrik är sammansatt av två gamla germanska ord som behöver fred och härskare. Jag tänkte då att namnet borde betyda fredshärskare, som för mig är en person som regerar fredligt. Tydligen betyder det fridsfurste, men det kanske är ungefär samma? Det passar min man rätt så bra i alla fall, åtminstone fredsbiten. Fritz är från början ett smeknamn för den tyska varianten av Fredrik, så det har alltså samma betydelse.

Inget av namnen finns med på topp 100 över namn till nyfödda, vilket väl stämmer överens med min uppfattning. Det är andra generationer som heter Fredrik. Vilka namn är dina favoriter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.