Minska sopberget med kompostering

Kommer ni ihåg att jag skrivit en del om min kompost? Jag började ju redan första sommaren i huset med att skriva om hur jag drömde om en kompost. Sedan kom ett kort inlägg förra året om när jag hade fått hem komposten. Sen har jag inte skrivit så mycket mer. Jag har velat se hur den fungerar innan jag skriver mer. Nu är vi äntligen där, och jag kan redan nu säga att det har påverkat våra sopor i en positiv riktning!

minskasopberget

Livet med kompost

Först och främst får jag väl säga att den fungerar. Den kom inte igång så mycket förra året. Det tar lite tid innan man har fått igång processen första gången (åtminstone står det så i informationshäftet till min kompost) och det hann bli för kallt så allt frös innan den startade på riktigt. Vi fortsatte att lämna hushållsavfall i den under hela vintern, och lagom till att den nästan var full tinade den fram under snön, startade igång och hela innehållet sjönk ihop nere i botten. Så häftigt.

Nu ser man varje gång man är där att den jobbar. Är fullt med små, små, små insekter där nere som hjälper till med nedbrytningen. Ja, det är väl det enda man ser. Tack och lov. En liten del av mig kan inte låta bli att tycka att det är lite äckligt, nämligen.

Minskade sopor

I alla fall. Det här har så klart minskat våra hushållssopor. Vi har alltid, och ännu mer sedan vi flyttade till huset, varit noga med att källsortera alla förpackningar. Allt, allt, allt sorterar vi och kör till närmaste uppsamlingsställe (vilket tyvärr är ganska långt bort, annars hade jag nog cyklat/tagit sparken någon gång emellanåt). Sen vi började slänga matavfall i komposten är egentligen de enda hushållssoporna vi har kuvert, snytpapper och någon enstaka gång annat som inte går att sortera. Det här blir inte mycket på en månad, och väger såklart inte så mycket heller.

Jag har tittat igenom våra räkningar för sophanteringen. Från augusti förra året till maj i år har vi slängt 47,5 kg sopor i soppåsen. Det motsvarar ett genomsnitt på 5,5 kg i månaden på två vuxna. Motsvarande period året innan slängde vi totalt 125 kg, eller ungefär 14 kg varje månad. Siffrorna går inte att få exakta men ger ju en fingervisning. Det är alltså en minskning med nästan två tredjedelar!

Jag har letat siffror på hur mycket sopor en svensk slänger i genomsnitt, men hittar inget specifikt för det jag kallar hushållssopor. Enligt statistiska centralbyrån slänger vi ungefär 441 kg sopor per person och år i Sverige, vilket blir ungefär 38 kg i månaden. Det skulle för oss innebära 76 kg varje månad. Jag tror att de räknar med även källsortering i detta, och därför blir det svårt att jämföra. Här finns statistiken om du vill läsa mer.

Hur går vi vidare?

Hur fantastiskt bra jag än tycker att det här är känner jag ändå att vi måste göra ännu mer för att minska vårt, och i förlängningen jordens, sopberg. I statistiken för oss i vår familj syns inte hur mycket mat som slängs i avloppet, hur många kilo källsortering vi bär bort varje år eller vad som vi kör iväg med till miljöstationen. Här är några saker som jag spontant tänker ska minska våra sopor ännu mer:

  • Minska matsvinnet – bara handla det som går åt.
  • Köpa på lösvikt när det går och då använda egna nätpåsar
  • Återbruka, sälja eller skänka saker som vi inte använder längre

Små förändringar kan göra stor skillnad i slutändan!


Gillade du det här inlägget? Du kanske också gillar:

Att plastbanta köket – om hur man minskar gifterna i köket
Matfilosofi – hur jag tänker när jag väljer mat
I mitt badrumsskåp – produkter som är utan kemikalier


3 reaktioner på ”Minska sopberget med kompostering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.