Dagens namn: Maurits och Moritz

Dags för ett inlägg om namn igen. Den här gången är det två rätt så ovanliga namn som står i fokus, och vi ska titta på dess historia och betydelse.

Maurits finns det 568 personer som har som tilltalsnamn här i Sverige, och alla de är män. Det är en kortform av det latinska namnet Mauritius. Betydelsen ska vara ”man från Mauretanien”, alternativt ”man med mörkt utseende”. Namnet har använts i Sverige sedan medeltiden, och började först användas av adeln. Ända sedan 1830 har Maurits eller Mauritz, som är den vanligare stavningen, firat sin namnsdag idag den 22 september.

Moritz har samma ursprung som Maurits, och därmed samma betydelse, men är den tyska varianten av namnet. Det är väldigt ovanligt, med 226 män och 2 kvinnor som har det som tilltalsnamn. Namnet är vanligare som efternamn, med drygt 300 bärare. Sedan 1986 delar Moritz namnsdag med Maurits, som ju alltså funnits i almanackan bra mycket längre än så.

Jag tycker att det är häftiga namn men skulle inte kunna tänka mig att använda dem själv. Betydelsen är ju rätt intetsägande, tyvärr, och så känns det inte riktigt rätt i tiden för dessa namn. Ovanliga namn är det kanske aldrig rätt i tiden för? Hur som helst, namn är alltid kul, oavsett vad det är för något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.