15 steg mot jul

Ursäkta att jag tjatar om den där julen, men i helgen är det i alla fall första advent så nu tycker jag att det är legitimt. Idag bjuder jag på en lista med våra gemensamma steg mot julafton. Enjoy!

5 november
Vi har ställt klockan på vintertid, det är mörkare än vad du trodde var möjligt – i år igen – och när du går in i närmaste affär blir du bländad av någon tomtedekoration som står och blinkar. Allhelgonahelgen har varit, tjafset om vilken dag man egentligen ska fira Halloween har passerat och det är sjunde gången du bländas av något julrelaterat när du bara försöker göra dina vardagliga sysslor. Kanske är det dags att börja fundera på årets jul?

11 november
Mailkorgen svämmar över med information om något som heter Single’s Day. Det låter som en datingapp men tydligen får du rabatt just idag.

20 november
Black week är i full gång. Det mailas och sms:as från alla möjliga håll och kanter. Företag du aldrig har hört talas om har fått tag på din mailadress bara för att informera om deras speciella erbjudanden, de ställen där du är stamkund hör av sig och vissa företag mailar dig femton gånger. Varje Dygn. Femton gånger varje dygn!

Black Friday
Om inte du exploderat av all reklam inför den här dagen så har garanterat någon webshop någonstans exploderat av överhettning. Lyckas du beställa något får du vänta 48 timmar på ett bekräftelsemail, men det börjar vara en ganska mysig tradition.

23 november
Grannen har fixat inför advent. Överallt lyser stjärnor, ljusslingor och adventsstakar, och du börjar fundera på hur tidigt man egentligen får pynta?

1 advent
Instagram svämmar över av perfekta adventsstakar där bara ett av ljusen brinner. Bredvid den fridfulla ljusstaken ligger en pepparkaka och intill en mugg som förmodligen är fylld med kaffe. Du tittar på ditt eget frukostbord och suckar över smörklet, disken från gårdagen eller det faktum att kaffet är slut.

5 december
– Nu har jag köpt alla mina julklappar, kvittrar kollegan glatt över morgonkaffet på jobbet. Du inser att du fortfarande inte vet vad du ska köpa till någon och känner hur magen drar ihop sig vid tanken på att gå i butiker i december. 

2 advent
Nästa år ska jag köpa alla julklappar i september, tänker du när du intar frukosten med det andra ljuset i adventsstaken tänt och inget smörklet så långt ögat kan se. Lördagen fick du spendera med att armbåga dig fram mellan stressade julklappsinköpare med stirrig blick, men idag kan du ta det lugnt. På instagram har någon fotat världens snyggaste ljusstake. Du har köpt affärens två sista påsar med mossa och lagt i ett skåp. De kommer inte hamna någonstans i närheten av adventsljusen idag heller.

10 december
Nobelmiddagen passerar ganska obemärkt.

13 december
Lucia! Hur den här dagen ser ut för dig beror lite på. Det kan vara så att du inte märker av den överhuvudtaget. Det kan vara så att du är inbjuden till att titta på ett luciatåg. Det kan också vara så att du är förälder och bara har haft sju timmar på dig att fixa lämplig utstyrsel till ett barn som kom på lite för sent att hen ”ska vara pepparkaksgubbe imorgon”. Stressnivån för dessa tre scenarion är lite olika hög.

3 advent
Instagram svämmar över av ljusstakar med det tredje ljuset tänt. Alla har lyckats få sina ljus att brinna exakt jämnt! På din ljusstake – som faktiskt har fått lite halvbrun mossa nertryckt runt ljusen – brinner det första ljuset snart ut och kommer behöva bytas innan nästa helg. Folk måste sitta med tidtagarur och vakta sin ljus, muttrar du och häller upp en kopp kaffe till.

22 december
Du börjar rabbla en massa ord som vi kraftigt censurerar här, men det går ut på att du inte har lust att ge dig ut i julhandeln bara för att du har glömt att köpa julklapp till din svägerskas granne.

23 december
Bingolotto har uppesittarkväll. Du griljerar skinka, slår in svägerskans grannes nya svindyra ulltröja och oroar dig för om du har köpt tillräckligt med grädde.

24 december
Det blev jul i år också. Fyra totalt osynkade ljus brinner i ljusstaken, kylen är proppad med grädde och svägerskans granne dök aldrig upp till något julfirande. Du spenderar kvällen med fötterna på bordet, praliner i knät och känner lite sorg över att det är ett år till nästa gång.

En reaktion på ”15 steg mot jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.