Julmaten 2018

I år ska vi inte vara hemma här på julafton, och kanske inte på juldagen heller. Vi får se lite vad som händer och sker. Vi ska ha med julmat på julafton men det är inte bestämt vad vi ska ha med än, så jag vet inte exakt vad vi kommer köpa hem. Så här långt har jag köpt hem en ekologisk julskinka. Men jag vet ju vad jag gillar för mat, så jag kan skriva om julmat ändå!

7 klassiker jag vill ha på julbordet

Julskinka
Trots att jag knappt äter skinkan när det är dags för middag så är det inte riktigt jul utan den där skinkan. Bäst av allt är att ha den på mackan till julgröten.

Gravad lax
Om man har gravat laxen själv så den blir riktigt salt, då älskar jag gravad lax. Den man köper färdig smakar inte just någonting, tycker jag. Fun fact är att jag absolut vägrar äta gravlaxsåsen. Inte gott.

Revbensspjäll
Vällagade revbensspjäll tycker jag är det godaste som finns. Får jag välja själv lagar man med en glaze som inte är så söt. Mm…

Äppelmos
Förstår inte att inte fler hyllar detta underbara mos? Det passar ju till allt på julbordet, inklusive den gravade laxen! Alltså: ut med gravlaxsåsen och in med äppelmoset.

Mammas köttbullar
Det ska inte vara vilka köttbullar som helst, utan de ska vara smakrika. Absolut inte köpeköttbullar, då hoppar jag hellre över.

Ägghalvor
Kokt ägg är en favorit, så när man halverar dem och toppar med något gott blir det en självklar del av min jultallrik.

Varmrökt lax
Det är inte varje år vi har varmrökt lax på bordet, men när vi har det brukar vi slåss om den lilla biten som finns. Det är verkligen så gott.

4 nya delar på julbordet

Grönkålssallad
Vi har de senaste tio åren haft en grönkålssallad med en dressing på gräddfil, äpplen och pepparrot på julbordet. Jag äter helst inte kokt potatis och vill gärna ha in något grönt på julbordet så den här är superbra då. Jättegod är den, som en bonus 🙂

Syrad grädde med hjortron
Om man har varmrökt lax på julbordet är det här det perfekta tillbehöret. Det passar inte så mycket till något annat, så jag rekommenderar det inte utan laxen. För mig är det här något nytt som jag upptäckte på ett bröllop för fyra år sedan, men andra kanske har haft det länge?

Sill utan sill
Om man vill försöka få till ett mer vegetariskt julbord tycker jag nog att man kan börja med att byta ut sillen mot denna fusksill. Att lägga in kokta bitar av aubergine blir väldigt likt i både smak och konsistens, och är mer klimatsmart. Googla för roliga recept!

Grönkålspaj
Det här brukar vi inte ha på julbordet men jag brukar laga det före eller efter jul eftersom grönkålen är i säsong. Tips om man vill åf in mer grönt på julbordet

3 tankar om julmaten

Jag äter alldeles för mycket kött och fisk till jul. Lax är ju typ det sämsta man kan äta ut klimatsynpunkt, och köttet vet vi ju alla att man borde dra ner på. Det är ingenting jag tänker åtgärda i år, men tanken slår mig varje år.

Några saker som jag inte vill ha alls på julbordet är vanlig sill, prinskorv och gravlaxsås.

Julmaten är alltid godast hemma hos folk. Den som serveras på olika julbord man betalar för tycker jag inte brukar vara så imponerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.