13. Val jag glömmer bort att jag har

Här där jag bor är inställningen att man ”måste” ha bil och inte kan resa på andra vis än med bil. Jag har den inställningen själv. Att ha bil innebär att jag kan välja när jag ska åka, och jag behöver inte vänta mer än nödvändigt för att komma fram. När man bor i en landsände med långa avstånd är det ganska hög prioritet.

Därför glömmer jag ofta bort att jag kan välja annorlunda. Jag kan välja att åka buss, även om det kanske bara finns två turer per dag och det innebär lång väntan i en liten busskur någonstans långt ute i ingenstans. Jag kan välja att åka tåg istället för att flyga eller köra bil (det har jag ju faktiskt gjort ibland). Jag kan välja att göra det oftare.

Att jag bor på så liten ort som jag gör innebär också att jag kan transportera mig utan bil. Jag kan välja att gå till jobbet (och gör ofta det, särskilt nu på vintern). Jag skulle kunna välja bort bilen när jag ska veckohandla. Det gör jag dock inte.

Jag tänker att det här är sådant som jag borde bli bättre på – att hitta alternativ till bilen när det går. Inte de gånger vi ska till stugan med en släpvagn och ett dussin sopsäckar med skoterkläder. Då går det inte att ta bussen. Men när jag bara ska åka till grannorten och möta upp Fredrik som kommer med bil, då kan jag ta bussen.


Det här är en del av Kajsons julkalender. Vill du också vara med kan du läsa mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.