Våra pepparkakshus 2011-2017

En mysig tradition som vi har skapat oss är att baka pepparkakshus. Vi brukar ta en dag i december och kavla, grädda, dekorera och slutligen limma ihop vårt hus. Första året följde vi en färdig mall, men alla andra år har vi ritat och designat hemma. Vi kompletterar varandra ganska bra där, eftersom jag gärna tänker ut hur det ska vara och sen har Fredrik tålamod att se till att det blir bra, haha.

Idag tänkte jag visa upp de sex pepparkakshus som vi har hunnit göra hittills under våra år tillsammans. I omvänd kronologisk ordning har de sett ut så här:

pepparkakshus

2017 – snedtak hela vägen

Här är förra årets skapelse. Förra året var första året som vi skippade att smälta socker och istället satte ihop huset med limpistol. Det kändes lite bättre men det var ju fortfarande varmt och lite meckigt. Jag tycker det här blev ganska fint förutom att kristyren har runnit och att taket inte riktigt går ihop.

wp-image-594324336jpg.jpg

2016 – första riktiga julen i huset

Det här året ville vi (jag) väldigt gärna göra en balkong, så målet blev helt enkelt att göra ett hus med två våningar. Jag hade sett stolpar av polkagriskäppar, så det gjorde vi och resultatet blev så här. Hellre än bra är vårt motto.

2015 – flyttkaos

Det här året blev det inget pepparkakshus. Vi renoverade, packade upp flyttlådor och försökte mest bara komma i ordning.

pepparkaka

2014 – Ett mini-London

I december 2014 kände vi oss lite kaxiga och skulle tänka utanför boxen. Det är nog ett av våra mindre lyckade experiment. Nog för att man kan se att det är kända sevärdheter i London, men vackert blev det ju inte. Den på bilden blev bäst, men vi har några andra guldkorn som inte blev så fina, hehe.

wpid-IMG_20131208_152140.jpg

2013 – vårt första två våningshus

Här är en första variant på ett tvåvåningshus med en liten farstukvist. Det är nog ett av de hus jag är mest nöjd med, trots suddig bild.

2012 – inget hus

I december 2012 hade vi en period när vi inte sågs så ofta eftersom F jobbade 30 mil bort. Dessutom skulle vi flytta i slutet av januari så jag tror inte vi hade så mycket julstämning överhuvudtaget.

december11

2011- Funkishus med tomte på taket

Det första huset vi ritade själva blev en modern skapelse. Vi lekte loss ordentligt med degen som blev över och skapade både hundar, cyklar och en tomte på taket.

december10

2010 – Standardhuset

Första gången vi gjorde pepparkakshus följde vi en mall som fanns i en bok jag har. Ingen av oss hade gjort pepparkakshus någon gång så det kändes säkrast. Det blev ändå helt okej. Jag minns att jag råkade få sockersmet på armen och har fortfarande ett ärr efter det brännsåret. Se vilken liten bild förresten. Åtta år sedan.

Det var våra tidigare pepparkakshus. Vi får se vad vi hittar på i år!

 

 

 

4 reaktioner på ”Våra pepparkakshus 2011-2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.