Andrahandsjeans

Textilindustrin är den näst smutsigaste efter oljeindustrin. Att minska sina klädinköp, och kanske framför allt att tänka secondhand istället för fabriksnytt, kan alltså göra stor skillnad för miljön. Jag är inte jätteduktig på det själv. Senast förra veckan köpte jag kläder på Cubus, så jag handlar inte allt begagnat.

De senaste åren har jag gått över till att försöka köpa denimtyg i andra hand. Jag brukar hitta på tradera, men har man mindre storlek än vad jag har finns det nog ganska mycket i secondhandaffärer också.

Det går åt upp till 11 000 liter vatten för ett par jeans. Det är stora mängder. Jämför med att det går åt 130 liter för att odla ett kilo sallad, och salladen äter man upp. Vatten är en bristvara på många ställen på jorden, och bomull är inte det bästa för sin omgivning på flera andra sätt. Att inte köpa fabriksnytt är alltså en god insats för miljön.

Här är mitt senaste jeansköp. 50 kronor och lika mycket i frakt. Sitter inte perfekt men det är sällan jeans gör det på mig, så jag är nöjd ändå.

19 reaktioner på ”Andrahandsjeans

  1. Jag är ingen jeansmänniska, på gott och ont. Jag använder mer eller mindre bara leggings, tyvärr går de åt som smör i solsken och inte värt att köpa på loppis etc om de inte är helt nya. Men super bra det man kan köpa.

  2. Oj, 11000 liter? Med tanke på hur många par jeans som tillverkas är ju det en hiskelig summa vatten. Det hade jag ingen aning om. Plötsligt kändes det lite bättre att jag inte bidragit (om än klent) genom att inte ha köpt jeans på många år.

  3. Jag måste bli bättre på att köpa begagnat. Till barnen är det lätt att hitta kläder begagnat, men till mig tar jag mig inte tiden att leta. Det ska jag börja med! Tack för Peppen!

  4. Vissa grejer är ju svårt att köpa second hand. Försöker verkligen bli bättre på det jag med! 11000 liter vatten är ju helt galet, hade faktiskt ingen aning!

  5. Jag försöker också handla mycket second hand. Inte minst till barnen så är en del farliga kemikalier redan urtvättade.🌸💕

  6. Så spännande att få läsa mer om hur mycket vatten det går åt för att tillverka jeans. Jag köper mycket begangnat till sonen som han växer. Till mig brukar jag köpa nytt 🙈

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.