Månadshandla – så gick det

För lite drygt en månad sen berättade jag att vi testade att månadshandla. Jag planerade mat för fyra veckor och så handlade vi allt som gick att handla i förväg.

Allt som går att frysa, skafferivaror, mejerivaror för de första två veckorna och frukt/grönt och bröd för första veckan.

Från mitt inlägg Handla för en månad

Jag skrev också separata inköpslistor för varje vecka, där jag hade skrivit upp de färskvaror vi skulle behöva under veckan. Det var ganska mycket jobb men ändå så skönt att bara ta listan, fylla på med sånt som hunnit ta slut och så åka och handla.

Så hur gick det då? Kort utvärdering följer här:

Fördelar med att månadshandla

 1. Det krävdes en del planering i början av månaden men sen var allt jobb gjort! Maten fanns, inköpslistor fanns klara och vi behövde inte sitta och värka fram möjliga maträtter varje vecka.
 2. Känslan av att få fylla upp frysen i början av månaden är för mig oslagbar. Jag vet inte om det är en instinkt som är kvar sen vi var stenåldersmänniskor, men att bunkra mat gör att jag känner mig så nöjd.
 3. Det blev inte dyrare än att handla varje vecka.

Nackdelar med att månadshandla

Det finns ingen spontanitet i ätandet. Vecka 4, när man upptäcker att man är sugen på något annat, så är man fast med den mat man bestämde skulle lagas för fyra veckor sedan.

Kommer vi fortsätta månadshandla?

Den här månaden gör vi inte det, men jag utesluter inte att vi kanske gör det någon annan månad i framtiden. Det är ändå skönt att ha allting hemma. För oss blev det varken dyrare eller billigare att månadshandla så det finns inget hinder där för att göra om det. Nu vill vi dock ha en månad med lite mer flexibilitet och valfrihet.

Har du testat att månadshandla?

34 reaktioner på ”Månadshandla – så gick det

 1. Vi handlar två gånger i månaden, och planerar rätter för 14 dagar. Rätterna har inga bestämda dagar utan vi skriver bara upp 14 rätter och plockar därifrån. Det gör att vi varje dag kan välja något som vi är sugna på. Så det kanske skulle kunna vara en kompromiss som passar er? Under 14 dagar håller sig även frukt och grönt fräscht, kan tänka mig att det inte gör det om man ska månadshandla och att det blir lite inköp vid sidan av iallafall 😚

 2. Jag älskar att storhandla för en månad. Det har jag gjort sen jag flyttar hemifrån. Då köper jag allt som jag brukar äta och fryser ner och köper mer mjölk och så när det behövs

 3. Jag har testat en gång med men jag var inte lika imponerad, jag tröttnade efter typ en vecka på att allting var förutbestämt haha! Jag behöver lite spontanitet.

 4. När jag och Rickard flyttade ihop så började vi med att månadshandla. Sen gick vi över till varannan vecka och nu handlar vi varje vecka, hehe. Det passar bäst för oss att veckohandla. Intressant att det blev varken billigare eller dyrare för er. Det trodde jag faktiskt inte. 🙂

  1. Ja, det kanske skiljer några hundralappar men vi har ju fått vara och handla en gång i veckan i alla fall så det kanske är därför 😊

  1. Ja men precis. Vi har också kompletterat ungefär en gång i veckan med saker som du skriver. Tyckte ändå att det var skönt att ha mycket mat hemma ☺

 5. Bra jobbat! Men jag kan förstå om man till sist känner sig fast i vad man bestämt att äta. Jag har inte testat att månadshandla, bara veckohandla vilket känns lite lättare då om man vill byta maträtter veckan efter. 🙂

 6. Brukar göra listor för en vecka och så handlar vi efter det. Kanske man borde testa en månad, skulle onekligen bli smidigare om man inte måste springa så ofta.

 7. Vi är fem personer i vår familj och har dessutom bara en sån kombinerad kyl/frys. Det gör att det blir svårt att handla mycket åt gången. Har dock börjat veckohandla via nätet hos Willys efter tips från Fnulan. Jag planerar 7-10 dagar åt gången, klickar in det och sen hämtar sambon upp det dagen efter på vägen hem från jobbet. Ekonomiskt då det inte blir så mycket småköp och avstressande då vi annars ofta måste ha med oss en treåring och en femåring in i affären.

 8. Kommer behöva månadshandla sen! Vet dock inte om vi kommer handla en gång eller två gånger i månaden. Kul att få höra dina synpunkter på vad som är bra och mindre bra!

 9. Vi brukar månadshandla och det fungerar bara fint hos oss! 😃 men vi är bara två stycken och bakning står mog varmt om hjärtat så att småäta existerar fortfarande här 😊 allt kan inte passa alla 😃

 10. Jag tror inte det skulle passa mig för att vi ofta är spontana och kan bli sugna på något annat. Vi kör på matkasse varannan vecka andra blir det att handla till rätter eller recept

 11. vi veckohandlar mycket försöker va dukiga o de har vi lyckats bra med men då vi handlade för två v så är det som du sa jag är inte sugen på detta längre så köpte man något annat o de blev brut liksom. min kusin mån handlar o gillar det. vi kanske är olika =)

 12. Vad smart så borde man ju göra kanske då det varken blev dyrare eller billigare. Trots så förstår jag det där med att kunna välja vad man vill äta. Men kul att testa 🙂

 13. Men va kul inlägg & smart idé med månadshandling! Har aldrig testat de själv då jag spontant blir sugen på saker hela tiden haha men tänker att jag ska börja planera vecka för vecka 😊🌷

 14. Det är verkligen bra att månadshandla för dom som kan. Tyvärr kan jag inte klara av det. Handlar vi för månaden. Så småäter man lite då och då ändå. Till slut får vi ändå handla in mer. haha! 🙂

 15. Har inte testat det, skulle kunna tänka mig veckohandling men inte månadsvis, jag handlar ju nästan varje dag i dag eller i alla fall varannan så det skulle vara lite vi stor omställning

 16. Vi skulle aldrig kunna månadshandla, har alldeles för lite med förvaring för det 😆 om vi hade en separat kyl och frys så skulle jag annars kunnat testa på det. 😊

  1. Haha. Vi har Sveriges minsta kyl och jag upplevde att vi fick mer plats och ordning av att storhandla i början av månaden. Men sen har vi en frysbox för frysvaror, har man liten kyl är det ju svårt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.