Perioden vi kallar maj

Fartvinden får mig att vilja sträcka armarna rakt ut mot sidorna och göra ett vårskrik som skulle försvinna i ljudet från skoterns motor. Fjället börjar slutta neråt och vi ser flera mil över sjön och genom dalgångar. Jag känner mig levande.

Vädret visar sig från sin bästa sida och på kvällarna bultar kinderna av för starka UV-strålar. På dagarna äter vi lunch utomhus och ibland åker vi skidor på en platt sjö. Baloo trivs som fisken i vattnet, eller hunden på fjället för att vara mer korrekt.

För många som bor i Norrland är delar av mars och april, en period som kallas vårvintern, den bästa på hela året. Det är nu vi kan vara ute på snöiga marker utan att frysa ihjäl och samtidigt känner hopp om att det någon gång längre fram kommer att bli sommar. Det är nu vi tinar upp efter en lång och mörk vinter. Det är nu ljuset återvänder och nästan alla vittnar om hur pigga de känner sig.

Jag undrar varför den bästa tiden på året måste följas av den absolut sämsta? Den här varma och ljuvliga perioden följs nästan alltid av en maj med kalla vindar och hagel. En period när jag går och väntar på att det ska bli grönt och meteorologerna förutspår frostnätter. En månad när vinterkläderna ligger i säkert förvar i ett förråd och man går och huttrar i någon vårig jacka för det är ju faktiskt maj. En tid då vi hoppas och nästan alltid blir besvikna.

Det logiska hade varit att den bästa tiden följs av den näst bästa så att känslan trappas ner i lagom takt. Istället står vi inför en period av ovisshet. Kommer vi frysa? Kommer vi kunna grilla? Blir det någonsin grönt?

Vi vet inte. Jag vänder ansiktet mot kvällssolen och blundar. Låter den värma och påminna om det som kommer. För efter årets värsta tid väntar något bra igen. Sommaren. Och då uppskattar vi den efter det kalla uppehåll vi kallar maj.

En reaktion på ”Perioden vi kallar maj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.