Fyra favoriter i vardagsekonomin

Eftersom jag i grunden är livrädd för att hamna på bar backe och ofta är ganska snål har jag under min livstid samlat på mig olika knep för att få pengarna att räcka längre. Åtminstone gör de det för mig, det kanske är olika beroende på hur man är? Tänkte i alla fall dela med mig av fyra saker som jag uppskattar i min ekonomi. Kanske är det något som du uppskattar också!

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

1. Sprid kostnaderna jämnt över året

Det här är det absolut bästa vi har gjort, framför allt sedan vi flyttade till hus. De första månaderna var det svårt, men efter ett tag funkade det och nu behöver vi aldrig fundera. Vi har alltså räknat ut vad el, försäkring, vatten och sophämtning kostar oss per år och delat det med tolv. Alltså sätter vi varje månad in samma summa på det konto våra räkningar dras ifrån och låter det som blir över stå kvar till en månad då det dras mer. Kort sagt kan man säga att vi bygger en liten buffert på sommaren när strömmen är billig och den används då på vintern när strömmen är dyr.

2. Betala lite för mycket och spara till semestern

När vi räknade ut summan jag berättar om ovan avrundade vi uppåt för varje enskild post. Det gör att vi sätter av några hundralappar extra varje månad och de pengar som är kvar i april (vi ”nollställer” kontot då) kan flyttas över till sparkontot. Brukar bli semesterpengar som man aldrig har märkt att man har sparat ihop!

3. Spara direkt när lönen kommer

Kanske självklart för vissa, men jag skriver det ändå. Bestäm en summa att spara varje månad och sätt undan de pengarna direkt när lönen kommer. Då kan du använda upp pengarna på lönekontot utan att fundera över hur mycket du behöver spara.

4. Spara dagen innan lön

Dagen före lön brukar jag tömma mitt lönekonto på det som är kvar. Tidigare satte jag över det som var kvar på mitt sparkonto, nu delar jag det i två. Jag sparar häften och swishar hälften av det som är kvar till välgörenhet. Många bäckar små!

Photo by Pixabay on Pexels.com

Vilka är dina bästa ekonomitips?

En reaktion på ”Fyra favoriter i vardagsekonomin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.