Game of Thrones – säsong 1

Efter lite vånda har jag bestämt mig för att titta på Game of Thrones. Det håller på att vara en så pass stor serie att det hör till allmänbildningen att ha sett den. Idag delar jag med mig av mina tankar efter att ha sett säsong 1. Varnar för mindre spoilers.

Bröst, blod och bråk

Rubriken ovan sammanfattar den första säsongen rätt bra för mig. Bara i första avsnittet fick jag se fler nakna bröst än vad jag sammanlagt har sett i film och tv någonsin. I varje avsnitt dör människor en våldsam död där blodstänk är den lindrigaste formen. Ofta flyger huvuden, tarmar slits ut eller så sitter någon och äter ett organ (ett hjärta?). Och så slåss de till höger och vänster. I början förstod jag inte ens vad som orsakade våldet. Närmare slutet förstod jag mer varför olika grupper slogs med varandra. Det här är ju då inte den typen av serier jag själv brukar se, så det är lite ovant.

En förlegad kvinnosyn

Jag känner mig starkt kritisk till kvinnosynen i den här serien. Kvinnorna har ingen makt och förväntas i princip bara föda barn eller finnas för männens njutning. Bordeller verkar finnas i varje gathörn och som nämnts ovan är kvinnorna nakna lite nu och då. Även om jag anar ett visst motstånd i några av kvinnorna går det inte att komma ifrån att de är kuvade och/eller objekt som finns till för männen. Serien verkar utspela sig under någon form av medeltid, då det så klart såg ut så, men samtidigt har serien inslag av fantasy. Om man väljer att skapa en värld, varför väljer man då att skapa en där männen har all makt och kvinnorna bara är bifigurer?

Maktkampen

Det tog fem avsnitt innan jag började ana någon form av story. Jag kanske är trög, men först då förstod jag att serien handlade om att ta makten över riket och olika familjer eller gruppers vägar för att ta sig dit. I sin strävan mot att nå tronen gör människorna fruktansvärda saker och det dör ungefär lika många personer som det finns bröst i varje avsnitt.

Ett myller av karaktärer

Eftersom karaktärer dödas hejvilt introduceras också nya karaktärer hela tiden. Dessutom tycker jag att det ibland är svårt att skilja karaktärerna åt. Nu ska det tilläggas att jag är lite ansiktsblind och alltså har svårt att känna igen folks utseende. Namnen på karaktärerna introduceras inte alltid direkt, utan det kan komma efter fyra avsnitt. Dessutom har de, så klart, konstiga namn som är svåra att skilja från varandra. Gissar att det här är något man lär sig så småningom.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis verkar jag inte så positivt inställd till serien? Efter att ha sett tionde avsnittet kände jag att jag inte riktigt förstod varför de fick göra en säsong till av serien. Med tanke på kvinnosynen och myllret av karaktärer tycker jag nog att det är märkligt att folk ville fortsätta se serien när den först kom? Det kanske är jag som är dum och kanske jag som ser serien i skenet från 2019, och inte 2011 när vi använde andra glasögon för att analysera film. Med allt detta sagt har ett visst intresse väckts under de sista avsnitten, så jag kommer fortsätta titta på säsong 2 och se hur det känns efter det.

Tre positiva med säsong 1

Jon Snow – karaktär som en fattar tycke för redan i första avsnittet. Det märks att han är en av de goda, så att säga. Det kan ju förstås ändras, men så är känslan nu.
Arya Stark – Den unga flickan som vill lära sig fäktas och inte alls kan se sig själv som en gift kvinna med en massa barn. Härligt uppfriskande i en annars förlegad kvinnosyn.
Hundarna – Älskar när man har med kloka djur. I den här serien en flock hundvalpar som får växa upp med varsitt syskon i en syskonskara.

6 reaktioner på ”Game of Thrones – säsong 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.