Till Vasa från Umeå

Helgen som var tillbringade vi alltså i Vasa. Vi hade tur med vädret så staden visade sig från sin bästa sida, vilket kan ha hjälpt till att göra resan så bra. Jag rekommenderar verkligen ett besök trots att vi inte gjorde så mycket mer än var där. För oss i Västerbottens län är det dessutom rätt nära eftersom det går färja från Umeå! Här kommer ett inlägg med allt jag vet om Vasa.

Vad är Vasa?

Vasa är en stad som ligger i Österbotten i Finland. En grannstad till Umeå, på andra sidan Bottenviken. Enligt Wikipedia har staden drygt 67000 invånare och hade svenska som majoritetsspråk fram till 1920. Det betyder att man klarar sig bra med svenska i staden eftersom de flesta är tvåspråkiga.

Hur reser man dit?

Det finns så klart många olika sätt att ta sig till Vasa. Jag tänkte fokusera på hur vi gjorde. Vi körde bil till Holmsund, utanför Umeå, och lämnade bilen i hamnen. Det finns en obevakad parkering som kostar 30 kronor per dygn. Sedan klev vi på färjan som tar ungefär tre timmar över till Vasa. Vi hade bokat ett paket med resa, skärgårdsbuffé på båten och hotell. Maten var imponerande god. Fram hamnen gick en buss in till centrum. Den gick tio minuter efter att färjan kommit, så den åkte vi med. Supersmidigt!

Vad kan man göra i Vasa?

Allt som går att göra i en stad går att göra i Vasa. Vi var inte där så lång tid men vi åt i alla fall middag, drack drinkar och gick på stan. Vi var väldigt nöjda med allt. Om man är intresserad av shopping tyckte jag att Rewell center var väldigt imponerande. Stort och bra blandning av butiker. Annat man kan göra i Vasa är:

Gamla Vasa
Stadsdelen Gamla Vasa ligger 7 km utanför stadskärnan och är, som namnet antyder, platsen där staden grundades. Dit tar man sig med både buss och bil.

Kvarkens skärgård
De öar och holmar som ligger utanför Vasa, i Kvarkens skärgård, är upptagna på UNESCOs världsarvslista. Det ska vara Finlands enda världsarv. Det ska finnas bussturer genom skärgården och ett museum om både skärgården och landhöjningen. Dessutom kan man vandra, fiska och göra annat friluftsaktigt i området.

Tropiclandia och Wasalandia
Den som reser med barn uppskattar nog att kunna besöka både ett äventyrsbad och en nöjespark. Båda ligger nära varandra på den ö där hamnen ligger. Finns även hotell i anslutning såg jag från bussen.

Ursäkta den reklamig tonen, men jag blev så förvånad över alla delar i denna resa och hur bra det var. Kommer besöka staden igen, senare i livet.

En reaktion på ”Till Vasa från Umeå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.