Den röda adressboken – Sofia Lundberg

Den röda adressboken har sålts till ett stort antal länder världen över och jag är inte förvånad. Det är en gripande livsberättelse som spänner sig över ett stort antal år, flera generationer och ett antal länder. I min bok har jag vikt flera sidor för att hitta tillbaka till fina citat.

”Jag önskar dig tillräckligt” viskade hon i mitt öra. ”Tillräckligt med sol för att lysa upp dina dagar, tillräckligt med regn för att du ska uppskatta solen, tillräckligt med glädje för att stärka din själ, tillräckligt med smärta för att kunna uppskatta livets små glädjeämnen, och tillräckligt med möten för att du då och då ska klara av att ta farväl”

ur Den röda adressboken, s. 37

Boken börjar med Doris, 96 år gammal i Stockholm, som börjar bläddra i sin adressbok. Den har hon använt ända sedan hon fick den som barn. Hon börjar skriva ner allt om de personer som står där, och tänker att hennes enda levande släkting, Jenny i USA, ska få läsa när Doris har gått bort.

Boken handlar om hur man klarar sig i en grym värld, hur svårt det är att bli gammal och om att aldrig glömma den stora kärleken. Jag grät flera gånger medan jag läste. Kanske framförallt i början när jag insåg hur eländigt och ensamt Doris levde. Ensam i sin stora lägenhet. Senare längre fram både åt Doris olika upplevelser men också Jennys, som vävs in fint på slutet.

Han frågade aldrig något om mig. Jag tror inte ens att han visste vilket land jag kom ifrån. Det som fanns inuti mitt huvud intresserad honom inte. Kanske är det något av det mest nedbrytande man kan utsätta en människa för, att inte bry sig om hennes intellekt.

ur Den röda adressboken, s. 54

Boken är inte bara gråt och elände. Det är mycket hopp, vackra miljöbeskrivningar och en spännande historia. En bra blandning mellan de båda. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa den, för Doris livsöde måste upplevas.

6 reaktioner på ”Den röda adressboken – Sofia Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.