Game of Thrones – säsong 5

För allmänbildningens skull håller jag på att titta på hela serien med Game of Thrones. Jag har tidigare skrivit ner mina tankar om säsong 1, säsong 2 samt säsong 3 och 4. Idag kommer vad jag tänkte efter att ha sett säsong 5. Varning för mindre spoilers.


Den bästa säsongen så här långt

När jag hade sett första säsongen frågade jag på Facebook om det blir bättre sen. Fick höra då att det blir bättre efter säsong 4, och det håller jag verkligen med om. Den femte säsongen är bäst av alla hittills. Berättarstilen skiljer sig lite från de tidigare säsongerna, tempot blir snabbare men ändå enklare på något vis och saker man har väntat länge på händer äntligen.

Snabbare tempo och enklare att hänga med

Trots att jag upplever att tempot ökas i den här säsongen har jag enklare att hänga med i det som händer. Det är som att historien inte hoppar lika mycket mellan olika grupper (kanske för att flera av dem har hunnit dö bort) och det blir intressantare att fördjupa sig i de delar som finns.

Äntligen händer saker man vill ska hända

I flera säsonger har jag hoppats att Cersei ska få smaka på sin egen medicin och äntligen hände det. Vad som blir av henne längre fram vet jag förstås inte, men det känns bra att hon har råkat ut för något hon inte ville. Verkligheten kom också ifatt Stannis, som har gjort många helt oförlåtliga saker för att komma till makten, och han blev slutligen besegrad. Nu hoppas jag på att något ska hända med familjen som besegrade Stannis, för det är inte direkt trevliga typer det heller.

Saker man inte vill ska hända

Det händer också en del saker som man inte vill ska hända, men på något vis gör det mindre eftersom det faktiskt händer någonting. Stackars Sansa tvingas återigen gifta sig med någon som hon inte vill gifta sig med, och han visar sig vara lika hemsk – om inte hemskare – än hennes förste tilltänkte. Arya är på ett ställe där hon inte borde vara. För att lära sig döda med krafter som hon inte förstår. Och slutet, med Jon Snow som huggs ihjäl, är inte det jag har längtat efter. Å andra sidan är det de här sakerna som gör att jag vill se fortsättningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är den här femte säsongen den säsong då de hittade ett berättarsätt som passade bra i tv-serieformat. Tidigare har det varit alldeles för segt och långdraget för att fungera. Det gör att jag ser fram emot nästa säsong, för första gången sen vi började titta på serien.

2 reaktioner på ”Game of Thrones – säsong 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.