Sommar på den lilla ön i havet – Jenny Colgan

När jag började bläddra i mitt bokarkiv här på bloggen insåg jag att jag nästan aldrig har skrivit om feel good-böcker, och att det var väldigt länge sedan sist. Det får det bli ändring på. Feel good är ändå en stor del av sådant jag läser. Idag tipsar jag om boken Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan.

Flora är 26 år och jobbar på en advokatbyrå i London. En dag får hon i uppdrag att åka tillbaka till den lilla ön långt norr om skotska fastlandet som hon kommer ifrån, för att blidka öborna på uppdrag av en klient. Hon flydde ön hals över huvud efter sin mammas begravning några år tidigare och tänkte aldrig vända tillbaka. Väl på ön inträffar en serie händelser som får hennes inställning till ön att förändras.

Språket är lättillgängligt men mer litterärt än i andra böcker av den här typen. Jag tycker att det skiljer den från andra böcker i genren, även om litterärt inte alltid är önskvärt. Historien innehåller flera parallellhandlingar och det är faktiskt inte alltför lätt att räkna ut i början hur boken ska sluta. I alla fall blev jag lite lurad av olika omständigheter. Det är bra, det ska inte vara förutsägbart bara för att det är feel good!

Den här boken talar också till mig personligen på ett sätt som jag inte var beredd på. Inte på ett dåligt sätt. Jag fascineras av hur ”livet i norr” är detsamma oavsett vilket land man bor i. Som norrlänning i liten ort relaterar jag lätt till både öborna, platsen, midnattssolen och bilden av hur livet är långt ovanför landets centrum.

Jag rekommenderar boken för alla som gillar trevliga böcker som ändå har en komplicerad handling. Jag ser också att det finns en fortsättning på boken. Den ska jag läsa så småningom!

2 reaktioner på ”Sommar på den lilla ön i havet – Jenny Colgan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.