Game of Thrones – säsong 8

Jag har sett hela serien av Game of Thrones och skrivit om varje säsong. Här kan du läsa om säsong 1, säsong 2, säsong 3 och 4, säsong 5 samt säsong 6 och 7. Idag kommer ett inlägg om sista säsongen och vad jag tänker om hela serien.


Den sista säsongen

Inför den sista säsongen hade jag förstått att folk var besvikna. Säsongen beskrevs som ojämn och slutet som väldigt dåligt. Eftersom säsong 7 ändå slutade på ett okej sätt såg jag fram emot den sista säsongen.

Äntligen lite känsla

De två första avsnitten var första gången under hela seriens gång som jag kände riktiga känslor när jag tittade. Äntligen nådde det fram och engagerade mitt inre känsloliv. Eftersom jag är väldigt lättrörd (gråter ibland till reklamfilmer) ser jag det ändå som att det varit väldigt känslolöst fram till säsong åtta, vilket är synd eftersom det är det som bygger relationer med karaktärerna.

De två tråkigaste avsnitten

Seriens två tråkigaste avsnitt är också de två som är viktigast för storyn. Det ena är avsnittet då de slåss mot den döda isarmén (sorry, har hunnit glömma vad de kallades) och det andra är när de slåss om makten i huvudstaden. Att jag tycker att det är tråkigt är förstås inte samma som att det faktiskt är tråkigt. Slagsmål och slagfält är inte min grej, helt enkelt.

Slutet

Som jag har förstått det rasar folk mot att Daenerys flippade ut och brände ner hela staden trots att hon hade kunnat vinna ändå. Att hon hade kunnat bli en bra drottning om hon inte hade låtit det hända. Jag ska inte låtsas att jag inte blev förvånad av att hon agerade som hon gjorde, men när man ser tillbaka känns det inte helt förvånande med tanke på hur hon hela tiden har agerat. Hon är maktgalen, hennes pappa beskrevs genom serien som galen och hon har haft en historia av att bruka en del övervåld. Dessutom, skulle vi verkligen vilja att hon styrde med sin brorsson Jon Snow (eller vilket namn han nu hade egentligen) vid sin sida? Har vi inte fått nog av nära släktrelationer med syskonen Lannister?

Slutet blev ett bra slut för syskonen Stark. På något vis har jag ändå sett dem som huvudpersoner genom seriens gång? Sansa, min favorit, fick bli drottning över Norden. Så mäktigt när hon intog Winterfell som regent. Jon Snow fick återvända till vildmarken där jag tror att han trivdes väldigt bra. Brandon blev kung över riket. Arya åkte på äventyr, även om den delen kändes väldigt tråkig.

Alltså, jag tycker att slutet ändå blev bra? Utifrån de förutsättningar som fanns gick det inte att lösa på annat vis. Dessutom infördes någon form av semidemokrati istället för att låta olika familjer kriga om makten och regera med tvång (så som det hade blivit om Daenerys hade fått regera). Utveckling är många gånger bra.

Serien som helhet

Jag har skrivit förut att serien tog sig i säsong 5 och blev riktigt bra. Innan dess förstår jag inte varför folk fortsatte titta? Jag förstår inte att det gjordes en säsong till efter den första eftersom jag tycker att den är rent ut sagt dålig ur så många vinklar. Jag har sett serien för att det känns som att det börjar höra till allmänbildningen, men jag är så glad att det är över och jag saknar det inte. Ingen av karaktärerna, utom Sansa på slutet, talar till mig. Att slåss om makt talar inte till mig heller. Det finns inte ens några intressanta sidospår av historien. Jag kommer nog aldrig att hylla denna serie trots att det naturligtvis finns delar av den som är väldigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.