1. Det här vet jag om 1910-talet

Eftersom temat är ”Mitt 10-tal” tycker jag att det passar bra att börja med att damma av det förra 10-talet och se vilka associationer som väcks. Eftersom det är så långt före jag föddes är det ju inte direkt så att jag har stenkoll, men några saker ploppar upp i huvudet.

Titanic sjönk 1912

Ni vet, det osänkbara skeppet som körde på ett isberg under sin allra första resa? Det gjordes ju en film om den resan i slutet av 1990-talet som alla såg. Kate Winslet och Leonardo DiCaprio fick sina stora genombrott. Kanske mest den senare av dem. Filmen blev så hyllad. Jag såg själv inte filmen förrän den kom i en uppdaterad version 2012 (hundra år efter skeppet sjönk på riktigt). Tyckte att filmen var grovt överskattad, haha.

Första världskriget bröt ut 1914

Och det vet jag enbart för att vi läste om det i skolan.

..och freden skrevs på 1919.

Tror att det blev eld upphör i slutet av 1918. Freden skrevs i alla fall på i Versailles.

Min farfar föddes

På 1910-talet föddes också min farfar. Han skulle ha varit över hundra år om han hade levt idag. Tyvärr gick han bort när jag var väldigt liten så jag minns inte så mycket av honom. Jag vet i alla fall att han brydde sig mycket om mig och min syster.

I övrigt vet jag inte om jag kan säga så mycket om livet på 1910-talet. Det är min fasta övertygelse att det skiljde sig mycket från det liv vi lever nu, drygt hundra år senare, i alla fall.


Det här är en del i min julkalender. Vill du också vara med kan du läsa mer här.

15 reaktioner på ”1. Det här vet jag om 1910-talet

  1. Vilken rolig idé till julkalender! Jag har ungefär lika bra koll som dig om jag ska vara ärlig. Kriget och Titanic sen tar mina kunskaper slut haha!

  2. Vilken rolig idé på en julkalender! Ska bli spännande att följa 🙂
    Jag gillade inte heller filmen Titanic första gången jag såg den, var alldeles för ung & tyckte bara den var otäck!

  3. Jättekul idé till kalender!!! 🙂 Åh, Titanic filmen.. va så kär i Leo (va typ 14,15år)😄 Det var nog mest det som gjorde filmen. Ha en fin 1a advent

    1. Men så konstigt att det blir så utan att jag tänkt det? Vi har nog fler lokala konstnärer än vad man tänker på i alla fall. Procentuellt kanske det är många då jag bor på liten ort ☺

  4. Men vilket roligt tema på julkalender! Kul att du har så bra koll ändå. Först när såg rubriken så tänkte jag att nä, det där verk jg ingenting om. Men så läste jag dina rubriker och tänkte såklart. Ibland är det svårt när det är lätt.. Hade en kompis som barn som såg Titanic tio gånger på bio… Jag älskar den med men inte så mycket haha…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.