Fem tips till hållbarhet

Känner inte du också att 2020-talet är det årtionde då vi tar tag i klimatet och ser över våra levnadsvanor? Att det är dags att rädda planeten medan vi kan? Känner du också att du inte vet hur du ska göra? Idag tipsar jag om några av de mindre sakerna man kan göra för klimatet. Större saker är så klart att inte flyga, att inte äta kött och att handla ekologiskt. Här är några mindre saker man kan prova om det andra känns för omvälvande:

Mindre plast med tygpåsar

Jag är inte så jättemycket för användandet av plast i samhället. Även om det inte alltid har så stor klimatpåverkan (det går till exempel åt mindre energi att tillverka en plastpåse än en tygpåse, det finns återvunnen plast osv.) har det miljöpåverkan. Plast läcker gifter, kanske framförallt vid upphettning, och mikroplaster förorenar våra hav. Ett sätt att minska sitt eget plastanvändande är att börja använda just tygpåsar när man handlar. Jag har typ sju påsar jag har med mig när jag handlar och har bara köpt en av dem ny. De andra har jag fått i olika sammanhang, så då är det ju bara bra. Påsarna som visas upp i inlägget ovan har jag köpt nya, men jag använder dem väldigt mycket så jag anser att det är berättigat.

Minska sopberget med hjälp av kompostering

Nu har vi haft kompost i 2,5 år. Den sväljer vårt matavfall bra mycket bättre än jag kunde tro. Då har jag ändå inte riktigt fått den att fungera som den ska. I vår kompost ligger alltså flera års hushållsavfall och den är ändå inte full! Naturligtvis beror det på att avfallet bryts ner och sjunker ihop, men jag har haft både för torrt och för blött i min kompost så jag har ännu inte fått färdig kompost därifrån.

I inlägget ovan har jag skrivit en massa om kompostering som medel för att minska ens hushållssopor. Vill man inte ha en ”riktig” kompost kan man testa bokashi, som är en ännu enklare variant. Googla!

Smink utan konstigheter

Jag ryser när jag tänker på vad konventionellt smink innehåller – och att inte fler reagerar mot det. Jag använder produkter utan syntetiskt innehåll som inte är testat på djur. När det gäller hud- och hårvård väljer jag också naturliga produkter och har mindre problem med eksem och mjukare, friskare hår.

Bivaxdukar istället för plastfolie

Nu har jag inte helt slutat med plastfolie (även om det var länge sedan vi hade en rulle hemma). Det finns gånger när folien verkligen fyller en funktion, som i helgen när jag ska baka och förvara en tårta i kylen. Men man kan faktiskt minska sitt användande. Ett sätt är att använda bivaxdukar istället. Läs mer om det i inlägget ovan.

Andrahandsjeans

Det går åt så sjuka mängder vatten till ett par jeans att jag egentligen inte tycker att man borde köpa nya alls. Jag vet att det är svårt och lever inte alltid efter det. Kan man ska man dock försöka hitta jeans i andra hand. Jag var på Myrorna i Umeå i december och de hade hur mycket i jeanstyg som helst! Särskilt om man är av ”normalstorlek” borde man kunna hitta hur mycket som helst..

Inser nu att jag måste göra fler inlägg om hållbarhet. Har alldeles för lite i den kategorin. Strävar ofta efter att hela bloggen ska genomsyras av hållbarhet (val av material vid renovering, mer vego i veckomatsedlar osv.). Gör inte så många rena inlägg om hållbarhet. Det får bli mer av den varan nu!

30 reaktioner på ”Fem tips till hållbarhet

 1. Alltså INA! I fucking love you, om man får svära lite. GUD vad jag har saknat dig. Man läser ju inte bloggar när man själv inte bloggar av någon konstig anledning och jag älskar din den där komposten. Nu när vi flyttar till gård är det något jag tänkt jättemycket på. Lite rookiefrågor här då: Luktar den mycket? Dras det mycket djur till den? Vi har iof JÄTTESTOR tomt så jag får väl ställa den i skogen men… TACK! 🖤

  1. Tack snälla, blir lite tårögd ☺ Den luktar bara när du öppnar locket. Tror jag, vår står lite avsides. Jag kanske inte skulle placera den vid uteplatsen dock.. Inga djur. Nu bor vi ju på en villagata, men om man köper en ”riktig” ska de vara gjorda för att djur inte ska komma in. Om jag skulle köpa en idag skulle jag köpa en man vevar så att det blir färdigt fortare ☺

 2. Så bra tips som du delar med dig! Jag köper knappt några påsar längre, jag köpte en bra sån tygpåse från Hemköp som jag tar med mig när jag handlar. Den funkar hur bra som helst. Jag håller så med dig om alla konstigheter som finns i hud och hårvårdsprodukter. Jag använder bara hud och hårprodukter som är veganska och som inte innehåller några konstiga saker. Min hy har blivit så bra sen jag började med Maria åkerbergs produkter. Jag tror att många inte vet vad det är i hud och hårvårdsprodukter att det är dåförtiden som dom inte vågar köpa veganska och ekologiska produkter

 3. Ja det finns mycket man kan göra för miljön och klimatet. Det är bra med tips på små vardagliga saker som folk kan göra. Det är många som fastnar i att prata om stora saker som att låta bli att flyga. Men det finns ju många som aldrig flyger, men som t ex shoppar överdrivet mycket för jämnan.

 4. Riktigt bra tips och någonting som ligger helt rätt i tiden! Jag kan ibland tycka att det är svårt att vara miljösmart och miljömedveten, men sådana här tips fungerar ju verkligen för de allra flesta 🙂

 5. Bra tips du delar med dig av. Det där med plastkassar är något jag verkligen vill undvika. I de allra flesta fall när jag handlar tar jag med mig kassar för att slippa den nedriga platskassen och gör man det bara till en vana så fungerar det riktigt bra. Spännande det där med komposten måste jag säga, hur fungerar den?

  1. I komposten slänger jag hushållsavfall, alltså typ morotsskal eller annan mat som blivit över. Man blandar hushållsavfall med trädgårdsavfall, ex. löv, och nät man får det att funka blir det till typ ”jord”. Eller kraftig växtnäring, man måste blanda ut det för att växter ska överleva typ ☺

 6. vILka bra tips du ger för att tänka emr på miljön. ärligt är jag nog väldigt dålig på det faktiskt. det ända jag på rak arm kan säga jag gör är pantar 🙈😂

  1. Fast det är ju jättebra! Läste igår att en pantad burk sparar lila mycket energi som det går åt till att platta håret i 70 minuter 👍😂

 7. Ja dessa frågor är ack så viktiga nu! Jag använder alltid tygpåsar eller så tar jag med mig mina egna påsar till affären så köper man inga nya.

 8. Super bra tips verkligen ! Bra att små ändringar kan göra skillnad ! Jag är sämst på att använda tygpåse när jag handlar . Men någon dag kanske kan blir bättre att använda mindre plast 😂

 9. Är inte riktigt där ännu, och glömmer hela tiden, men försöker alltid ha tygpåse med mig. Låta en ligga i väskan för spontanköp. Vi har någon form av kompost i huset, men har inte använt det än. Har allt haft funderingar, och får kanske ta steget fullt ut nu.Det som jag slänger mycket är kattsand. Vi får ju tyvärr inte ha våra katter ute här, så alla behöv görs inomhus.

 10. Jättebra tips du ger. Jag tycker det är så intressant det här tänket med att man ska minska köttätandet för klimatet skull, sett till utsläpp är det liksom en minidel av de totala utsläppen. Vad gäller köttätandet kommer jag prioritera min hälsa före miljön. Men det finns andra grejer jag gör istället. Som att sopsortera och minska mitt plastanvändande.

   1. Jo i förhållande till hur mycket industrierna släpper ut till exempel. Sen finns det mängder med fördelar med att ha djur. Biologisk mångfald, öppna landskap gödsling av åkrar med mera. Jordarna är redan utarmade. Hur skulle det bli om man bara använde konstgödsel till exempel. Nej jag tror inte på ett samhälle utan djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.