Plaggen i min vintergarderob

Det pratas ju mycket om att vi måste minska vår konsumtion. Jag har också skrivit tidigare om hur klädindustrin är den näst smutsigaste (bara oljeindustrin är smutsigare) och hur viktigt det är att vi därför gör genomtänkta val. Vill du läsa mer om hur vi konsumerar kläder idag rekommenderar jag den här sidan hos Johanna Nilsson.

Vad är ett genomtänkt val? Det tänker jag i första hand är att köpa ett plagg som man vet att man kommer använda, och använda många gånger. Kanske helst tills det nöts ut. I andra hand tycker jag också att man ska tänka på materialval och nyproduktion kontra secondhand, men man måste börja i små steg. För mig är en del i det här att faktiskt vet vad som bör finnas i garderoben. På så vis vet jag vad jag saknar och vad jag därför letar efter när jag ska köpa kläder.

Jag har en vintergarderob och en sommargarderob. Vissa plagg ingår i båda garderoberna. En del lägger jag undan för att återupptäcka när jag byter säsong. Då blir det lite roligare utan att jag behöver köpa ett enda plagg! Bor man någonstans med tydligare årstidsskiftnignar mellan vår och sommar skulle jag rekommendera att även ha en höst- och vårgarderob. I alla fall, det inlägget ska handla om är vilka plagg som ingår i min vintergarderob, och det är de här:

Ett par svarta jeans
Ett par mörkblå jeans
Ett par ljusblå jeans
Två par svarta tights
Två kjolar
Tre vardagsklänningar
En vit topp
Ett par svarta toppar
Ett vitt linne
Tre svarta linnen
Tre linnen i färg
Tre långärmade, tunna tröjor
Två vita blusar/skjortor
En svart skjorta/blus
Ett par kostymbyxor
En kavaj
Tre koftor
Tre stickade tröjor
Två finklänningar
En svart (fin) klänning

Det låter förstås tråkigt med en sån här lista. Jag har full förståelse för att alla inte passar till att organisera upp sin garderob på det här viset. För mig är det här superbra dock. Det är ganska lätt att skaffa sig översikt över vad som saknas och då bestämma sig för om man ska satsa på en dyrare variant som förhoppningsvis håller länge eller om jag ska börja spana secondhand.

Det är också mycket svart och vitt och jeans i min garderob. Jag väljer att ha många plagg som går att matcha med varandra. Svart råkar dessutom vara en färg som jag trivs väldigt bra i. Däremot försöker jag satsa på lite anra färger på koftor eller stickade tröjor, men jag väljer bara färger som jag passar i och vet att jag kommer använda länge.

Avslutningsvis:

  • Jag har inte alla plagg som står på listan ovan. Garderoben blir aldrig fullständig och jag tror att om man accepterar det känner man inte att man behöver shoppa hela tiden.
  • Dessutom har jag fler plagg än de som står på listan. Tunikor och plagg som överhuvudtaget inte finns listade. Det är okej.
  • Jag tycker också att man kan ha fler plagg än de som står på listan. Säsongsbetonade så att det blir lite roligt. Men kanske måste man inte köpa ett nytt plagg för det? Kanske går det att hitta något fint secondhand eller så kan man hyra ett plagg för att piffa till garderoben.

Hur tänker du när du skapar din garderob?

En reaktion på ”Plaggen i min vintergarderob

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.