Marsutmaningen: inte köpa något producerat utanför Europa

Första mars idag och jag fortsätter med mina månadsutmaningar. I januari lyckades jag yoga varje dag. I februari misslyckades jag helt med att göra en djup knäböj om dagen. Glömde bort några dagar och struntade sedan i det.

Den här månaden tänker jag inte köpa något som är tillverkat utanför Europas gränser. Det gäller både mat och prylar. Bananer, choklad och kaffe blir alltså svårt tänker jag.

Anledningen till detta är till exempel att en stor del av saker vi köper (kläder, prylar osv.) tillverkas i Asien. Inget fel på Asien i sig men arbetsvillkoren är inte alltid helt okej. Långa arbetsdagar och -veckor och låga löner känns egentligen inte okej bara för att jag ska kunna köpa en billig tröja. Jag är den första att erkänna att jag gärna köper ett linne för 49 kronor, så jag är inget helgon. Försöker dock komma ifrån det.

Den andra anledningen handlar om frakter. Det känns ju sådär att skeppa saker kors och tvärs över världen, av klimatskäl. Det känns inte heller bra att en del av dessa fraktfartyg utsätts för hemska kapningar. Så därför ska jag prova en månad och se om jag lär mig något. Kommer göra undantag för sådant som eventuellt kan behövas i badrummet och jag tänker att secondhand är det bästa, inte bara under en sådan här utmaning. Så är förutsättningarna klara!

Vill du vara med?

19 reaktioner på ”Marsutmaningen: inte köpa något producerat utanför Europa

 1. Så himla roligt med olika utmaningar såhär under månaderna, man kanske ska prova det?
  Jag hade gärna varit med men känner jag mig själv kommer jag helt glömma bort och kolla upp vart sakerna kommer ifrån. Men lycka till!

 2. Det där tyckte jag var en väldigt bra utmaning. Jag är så kluven till det där med att inte handla. Handlar ingen får de inget arbete… handlar vi är dåliga arbetsvillkor. Handlar vi billigt riskerar man att det är barn som gjort jobbet handlar man det inte riskerar barnen hamna i sexhandeln i stället…. hur man än vänder sig har man rumpan bak.
  Men det där med långa onödiga frakter ogillar jag skarpt

  1. Nej det är väl inte superlätt men jag tänker ändå att jag har chans att styra var mina pengar går och påverka den vägen. Om vi är villiga att betala mer för vettiga löner kommer de väl i förlängningen höjas även i låglöneländer.

 3. De där med yoga funderar ja på att testa på 🙂 ja köper heller inget från utlandet förut köpte ja kläder Mm från eBay inte nu längre nu köper ja från Gina tricot osv 🙂 kram

 4. Hua vilken utmaning. Jag faller direkt, tyvärr. Köper bara svenskt kött men nästan uteslutande allting annat jag köper ligger nog illa till och jag har noll motivation till att vända på det.

 5. Det där var ju faktiskt en väldigt bra utmaning som gör skillnad även i världen och samhället och inte bara hos sig själv 🙂 Jag ska försöka haka på jag också så gott det går. Här hemma är det mestadels sambon som handlar, men jag kan dra mitt strå till stacken när jag själv handlar iaf 🙂

 6. Vilken spännande utmaning 🙂 ska bli kul att läsa hur det har gått sen & antar att du kommer få se hur mycket man är van vid att köpa som faktiskt kommer långt bortifrån… lycka till med utmaningen 🙂

 7. Vilken bra utmaningen, fast för mid hade den nog blivit svår i alla fall när de kommer till maten ja älskar ju bananer bland annat 😂❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.