En fantasifull middagsbjudning

Förra fredagen tittade jag på Go’ Kväll och såg Ida Ingemarsdotters middagsbjudning. För den som inte vet är det ett stående inslag i programmet att låta en känd person berätta om sin drömmiddag där de får låtsas bjuda in ett antal gäster, så väl döda som levande, och prata om dem.

Jag började fundera på vilka jag skulle bjuda in på en liknande middag. Det var svårare är jag trodde men jag har kommit fram till ett resultat. På en middag för sex personer skulle jag bjuda in dessa fem gäster.

Astrid Lindgren

Foto av Caio Resende från Pexels

Den folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgren behöver knappast någon närmare presentation. Skaparen av Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn (av MÅNGA andra karaktärer) har dessutom sagt många kloka saker utöver sina böcker. Jag har själv växt upp med hennes berättelser i filmformat, som hon haft stort inflytande i skapandet av, och älskat allihopa. På min fiktiva middag tänkte jag att vi skulle prata författande, att skapa berättelser och att ta kontrollen över sitt eget liv.

Clara Lidström

En av Sveriges första och största bloggare och influencers. Clara har gjort sig känd för att lyfta kunskaper som äldre generationers kvinnor sitter på, prata om ett hållbarare och mer miljövänligt liv samt hylla livet i Norrland. Jag gillar delarna som handlar om självförsörjning, inredning med hjälp av gamla saker och byggnadsvård. Clara står också för något väldigt genuint. På min middag skulle jag gärna prata om hur det är att vara pionjär i en ny bransch, för det får man nog säga att hon är.

Frida Kahlo

Här har vi en av historiens mer fascinerande kvinnor. En konstnär från Mexiko, som levde ett ovanligt liv. Som barn drabbades hon av polio. Hon var med om en trafikolycka som väldigt ung och levde sedan med smärtor från det. Hade ett stormigt äktenskap med en mycket äldre man. Målade fantastiska tavlor. När man läser spanska är det nästan obligatoriskt att läsa om Frida Kahlo. Jag skulle bara vilja höra henne berätta om sitt liv.

Geri Halliwell

En av originalmeslemmarna i den legendariska gruppen Spice Girls. En popgrupp som gjorde girl power till ett begrepp för en hel generation och styrde över sin egen riktning i en tid då det tyvärr var ovanligt för kvinnliga artister. Det här är mina första idoler och jag tycker fortfarande om musiken. Jag funderade länge på vilken av medlemmarna jag skulle bjuda in. (Eller ”länge”. Det är ju trots allt bara på låtsas) Min favorit var Melanie C, men jag tror att Geri var drivande i att de skulle få bestämma själva, så jag skulle vilja prata med henne om det.

Johanna Nilsson

Foto av Kai Pilger från Pexels

En av Sveriges nuvarande opinionsbildare i klimatfrågor och en hållbar modeindustri. Via hennes hemsida har jag lärt mig så mycket om tyger och klädindustrin. Jag skulle gärna lära mig mer om det, och därför får hon gärna komma.

Fem starka kvinnor kanske kan stärka mig också? Ge mig en spark i baken för att ta tag i vissa saker som aldrig blir av? Eller så är det bara intressant att lyssna på andra kvinnors berättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.