Få in rörelse i hemmajobbet

Nu när jag jobbar hemifrån har jag jobbat fram strategier för att få in rörelse i vardagen. Som lärare rör mig sig faktiskt ganska mycket i jobbet. Det är förflyttningar mellan klassrum på skolan, det blir några steg när man går runt i klassrummet och så får man ju srpinga till kopiatorn emellanåt. Allt det här försvinner när jag jobbar hemifrån. Här är de strategier jag har utarbetat för att min kropp ska orka med hemmajobbandet

Variera arbetsställning

För min rygg har det varit superviktigt att inte sitta ner hela dagen. Jag flyttar mig mellan skrivbordet, där jag sitter, och en skänk jag har i köket där jag får lagom ståhöjd på datorn. Kanske inte helt perfekt, men betydligt bättre än att inte variera.

Promenader flera gånger om dagen

Jag har ju tur som har hund så att jag måste ut med honom både före jobbet och på lunchen. Jag försöker, men lyckas inte alltid, gå en kort sväng efter jobbet som ska motsvara promenaden ”hem”. Allt för att få ihop ett gäng steg och för att kroppen ska få röra sig.

Morgonträning

De två hela veckor jag har varit hemma har jag lyckats få till träning fyra dagar av fem. Jag kliver helt enkelt upp lite tidigare så att jag hinner gå min hundpromenad och köra ett kort (20-30 minuter) träningspass med efterföljande dusch innan jobbet. Alla dagar utom tisdag eftersom vi börjar så tidigt då, men då har jag friskvård på eftermiddagen istället. Tänker att det är bra att få upp pulsen lite mer än vad det blir när jag promenerar.

Trappövningar

Mellan mina lektioner, eller varje gång jag byter arbetsuppgift om jag har ett längre planeringspass, går jag upp till övervåningen. Och ner igen. Och så upprepar jag 3-4 gånger beroende på dagsform. Lite puls och så blir det några extra steg.

Yoga varje kväll

Rörelse är bra. Stretch är också viktigt, i alla fall för min kropp. Med allt stillasittande blir jag lätt stel i rygg, axlar och nacke. Då väljer jag att lägga en stund varje kväll på några utvalda yogapass jag hittar vi Youtube. Peppar, peppar, men det verkar underlätta en del också.

Det låter hurtigt och präktigt, men ändå märker jag skillnad jämfört med när jag jobbar. En negativ skillnad alltså. Jag försöker ändå se det positiva med att vi har den här virusspridningen den här tiden på året. Det är lättare att ta kvällspromenader och röra på sig ute när det är ljust länge och inte så vansinnigt kallt. Jag får bygga på det de veckor som är kvar av dessa åtgärder.

En reaktion på ”Få in rörelse i hemmajobbet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.