Att planera för kriser

För ett tag sedan läste jag ett så bra inlägg hos Underbara Clara, som jag kände igen mig så mycket i. Hon skriver att hon och hennes man har riggat livet för lågkonjunktur. Vi har tänkt på liknande sätt. Den tid som är nu, med Corona, har fått mig att reflektera ännu mer och känna att vi har gjort val som är rätt för oss.

Vi bor i glesbygd. En liten ort med ett par tusen invånare. Innan har vi bott i lägenhet i en stad och i en mindre svensk stad. Sen valde vi att flytta hit, hem till min hemort. Där man köper ett helt hus för samma summa som en normal kontantinsats i stad. Eller kanske två, om man ska bo i Stockholm. Det gjorde att vi kunde köpa hus relativt tidigt i livet. Vi var båda 25 år när vi fick nycklarna i handen. Inte så ovanligt här, kanske, men det känns inte som det allra vanligaste om man bor i en större stad.

Låga huspriser betyder låga boendekostnader. Jag har alltid tänkt att det är bra att ha låga fasta utgifter, för de fasta utgifterna är svåra att göra något åt. Mitt mål har varit att vi ska kunna leva på en lön om vi behöver. Det kan ju hända att man blir sjukskriven eller arbetslös och att det dröjer innan man börjar få ersättning. Så skönt att kunna känna att en lön räcker till då.

Vi har kanske en del högre rörliga kostnader. Tänker att vi här i norr kör betydligt mer bil än vad man kanske behöver göra om man har tät och fungerande kollektivtrafik. Maten är lite dyrare eftersom vi inte har några stormarknader. Men, om vi skulle behöva är det ju ändå ganska lätt att bara ställa bilen för att få ner bensinkostnader, och handla billigare mat. Just att inte behöva bilen i vardagen är en anledning till att jag ändå vill bo i ett samhälle och inte i en by utan mataffär och liknande inom rimligt gångavstånd.

För mig är det en trygghet att veta att vi kan klara oss på en lön. Att vi klarar oss även om båda blir arbetslösa. Och jag tror att det faktum att vi känner den här tryggheten leder till bättre livskvalitet och ett lugnare liv. Det tror jag är bra för oss.

En reaktion på ”Att planera för kriser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.