Kan man renovera hållbart?

God morgon tisdag. Idag tänkte jag publicera tankar kring hållbarhet och renovering. Vi är ju precis (nästan) klara med vårt badrum, som blivit helrenoverat, och vi jobbar mycket med att renovera upp det hus vi bor i. Kan man göra det på ett hållbart sätt? Renovering i sig är ju konsumtion, och konsumtion som innebär att man konsumerar nyproducerade saker är ju inte jättebra för miljöns skull. Alltså inte direkt hållbart. Det kan man ju då råda bot på genom att konsumera secondhand. Finns det situationer när det kan vara hållbart att ändå konsumera nytt?

Det är ju en bra fråga. Jag ska börja med att säga att jag varken har facit eller vet något, utan jag resonerar utifrån mina egna tankar. Om man har ett rum, som ett badrum, som är gammalt och slitet och det finns stor risk att det blir vattenskada, kan det inte vara hållbart att rusta upp det då? Att undvika att skada konstruktionen som skulle tvinga fram en mer omfattande renovering, med ännu mer konsumtion än vad den här upprustningen orsakar? Att man målar om huset för att undvika fuktskador eller skadedjur? Underhåll måste väl vara en handling i hållbarhetens tecken? När man gör det här underhållet bör det väl då också vara befogat att göra så som man vill ha det så att det inte behöver göras om snart igen?

När vi renoverar tänker jag aktivt på vilka material vi väljer att använda. Det blir inte alltid bra val ändå, men jag vet i alla fall vilka material som inte är bra och vet varför vi har valt dem trots deras egenskaper. Hela vårt hus består av plastmattor. Det är inte så bra dels för att plast tillverkas av olja som ju då orsakar en del utsläpp, och dels för att det kan läcka olika kemikalier som är giftiga för levande organismer. Inte bra för oss människor men inte heller för vattenlevande organismer som drabbas av dessa ämnen när vi häller ut skurvatten i avloppet till exempel. I de rum vi har renoverat har vi rivit ut plastmattan och lagt ett nytt golv i ett bättre material. Kök och vardagsrum har fått massiva trägolv av svenska träslag. Båda golven ska gå att slipa om 2-3 gånger, vilket gör att samma golv kan ligga kvar länge. Vi har lagt linoleumgolv i ett rum och nu i badrummet valde vi klinker på golvet. Att undvika plast är mitt mantra hela tiden. Ändå har vi målat alla tak med vanlig takfärg, som innehåller plast, och satt upp tapeter i easy up-modell, som också innehåller plast. För att det är enklast helt enkelt. Ingen är perfekt och så. Jag tänker dock att jag ska testa linoljefärg i något rum, som ska vara nästan giftfritt.

Jag tänker att det minst hållbara måste vara nöjesrenovering. När man river ut ett kök som monterats in året innan man köpte huset för att det har fel färg eller bara för att man inte fick välja själv. Jag blir uppriktigt provocerad när jag ser såna kök säljas vidare på Blocket eller Marketplace. Det kanske kan räcka med att lacka om luckorna? Måla kaklet? Byta tapet? Jag provoceras också när man tapetserar om ett rum vartannat år för att få lite förändring. Nu tror jag i och för sig inte att en tapetrulle är den värsta klimatboven, men hela beteendet runt omkring provocerar mig.

Vad tycker du? Finns det hållbara renoveringar och var går i så fall den gränsen?

En reaktion på ”Kan man renovera hållbart?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.