Regnet får mig att andas ut

Att ha sommarvärme i juni är verkligen ingenting som jag är bortskämd med. Jag minns att den dag vi tog studenten var det elva plusgrader och regn, vilket är bland det vanligare vädret jag minns från den här tiden på året. Därför borde jag känna att det är härligt att en gång få uppleva sommaren tidigt på året. Att det här ovanliga händer får mig dock att tänka tankar som egentligen skrämmer mig.

Sommaren 2018 är inte långt borta. Sommaren då hela juli var en enda lång värmebölja, det var totalt eldningsförbud i stora delar av Sverige och skogsbränder härjade lite här och var. Jag minns att vi besökte Jämtland och att jag vaknade på natten av att det luktade brandrök från en brand flera mil bort. Jag minns också att jag förra sommaren gick runt och var tacksam varje gång det regnade, för så torra marker som vi hade för två år sedan är inte bra för någon. Jag har också svårt att tänka att det kan vara något annat än klimatförändringarna som ger oss detta extrema väder. Då funderar jag mer på vad vi ska göra för att klara klimatet än lever med någon härlig känsla.

Så ser jag i väderappen att det blir svalare redan nästa vecka. 15-18 grader och regn och jag andas ut. Kanske är det inte en till långt pågående värmebölja, utan bara en lite ovanligare start på sommaren. Kanske är det här en vanlig vädervariation och inte klimatkrisen som gör sig påmind.

Genast känns det bättre att njuta av de solstrålar som gett sig till känna. Istället för att ligga och undra om världens undergång är nära kan jag njuta av kvällsdopp, försöka få bruna ben och äta en glass i solen. För det är sommar, och på sommaren får man passa på att njuta när det är soligt.

En reaktion på ”Regnet får mig att andas ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.