Månadsutmaningar 2021

Förra året började jag lite tappert med att sätta upp en utmaning för varje månad, men det höll nog bara för januari. I februari misslyckades jag, och så började jag lite smått i mars, men sen kom ju det berömda viruset och det kändes nästan lite fjantigt att hålla på med mina utmaningar när man knappt visste vad som skulle hända nästa vecka.

Läget är väl inte mycket bättre nu men det känns som om vi har lärt oss att leva med sjukdomen på ett annat vis, så därför törs jag sätta upp dessa utmaningar i år. Jag tänker att de ska följas i den mån jag har möjlighet och ork den månad det gäller. Allt är sådant som jag vill bli bättre på eller lära mig mer om. Så här tänker jag mig utmaningarna:

Januari – 30 dagars yoga
Adriene, känd från Youtubekanalen Yoga with Adriene, har varje januari en månads yoga, med olika program varje dag som hör ihop med varandra. Förra året lyckades jag med hela 30 dagars-serien. I år tänkte jag köra igen för att det just i januari var så underbart att bara ta lite tid för sig själv och fokusera på kroppen. Temat i år är Breath, och det släpps en video varje dag på hennes kanal på Youtube!

Februari – 28 dagars Runstreak
Har du hört talas om Runstreak? Det går ut på att springa lite varje dag. Internationellt är det enda kravet att man ska springa minst en mile varje gång, alltså ca 1,6 km, men jag ser att man i Sverige snarare rekommenderar att springa cirka tjugo minuter om dagen. Jag tänker att det här kan vara en del av eller ersätta mina promenader som jag försöker genomföra varje dag. Och så testar jag i februari, som har minst antal dagar.

Mars – 31 dagar med lokala köp
Det här testade jag förra året, där lokalt fick bli Europa. Vad kan jag köpa som är producerat i Europa? Jag satte Europa som gräns eftersom det allra mesta jag köper är mat, och i mars är det svårt att få tag på Sverige-producerade råvaror. Jag tyckte att det var nyttigt då. Svårast var helt klart bönor eftersom de flesta odlas i Kina. Lime var en annan vara som jag saknade eftersom det inte heller odlas i Europa (i min affär).

April – 30 dagars köpstopp
Trettio dagar utan att handla annat än mat och betala mina räkningar. Både för att spara klimatet men också för att spara mina egna pengar.

Maj – 31 dagars yoga
Jag tänker fortsätta träna yoga varje dag under hela året, men i maj går jag ifrån mina vanliga rutiner och hoppar på det program Adriene satt ihop från sina tidigare videor. Jag tror att det är bra att utmana kroppen ibland.

Juni – Skriva 1000 ord per dag
Förhoppningen är att kunna påbörja ett nytt skrivprojekt i juni, och då få ihop ett ganska stort ordantal under månaden som går. Fram till dess ska jag planera ordentligt så att jag bara kan skriva när det är dags.

Juli – 31 dagars träning
Under min sommarsemester vill jag ha som mål att träna varje dag. Det är så härligt när man känner att man har tiden och att man kan träna på tider som passar kroppen istället för tider som passar jobbet.

Augusti – 31 dagars vegetariskt
En helt vegetarisk månad? Jag skulle vilja prova, och jag hoppas ju att vi ska kunna skörda en del egna grönsaker i augusti som kan användas till ändamålet.

September – 30 dagars yoga
I september vill jag köra en ny månadsutmaning i yoga. Tre gånger per år låter rimligt.

Oktober – köpstopp
Jag tror att det kan vara bra med en till månads köpstopp under 2021. Pengar är alltid trevligt att ha, och i oktober brukar årets resurser vara slut ändå.

November – Skriva 1000 ord om dagen
I USA är novmeber en månad för skrivande, då man ska skriva ett antal ord om dagen och i slutet av månaden ha fått ihop ett helt manus. Jag har inte det som mål för det här november, men det känns som en bra månad att lägga på skrivande. Vi får se om jag håller med när vi är där.

I december tror jag att jag bara vill ta det lite lugnt. Julmysa och sådär. Så det blir elva månadsutmaningar under 2021, om jag orkar och vill. Ingen mår bra av tvång, så jag reserverar mig för att en del av dem kan komma att ställas in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.