Allt jag konsumerade 2020

I februari 2020 började jag skriva upp allt jag köpte. Jag tror faktiskt att listan är rätt så komplett eftersom januari sällan är en rik månad i min ekonomi, men jag är ändå medveten om att allt nog inte är med. Syftet med listan var att få koll på vad jag faktiskt köper och hur mycket som är onödig konsumtion. I förlängningen tänkte jag använda listan till att ändra vanor. Det jag har skrivit upp är sådant som jag har köpt själv och som inte är levnadskostnader. Mat, bensin och andra räkningar är alltså inte med. Presenter till andra är inte med. Jag har inte heller skrivit upp allt vi köper för att renovera, vilket är massor och är något som vi kommer se över separat.

Listan över allt jag konsumerat 2020

Jag har delat upp den i olika kategorier för att få till en mer överskådlig lista. Förbrukningsvaror är sådant som vi behöver och använder kontinuerligt. Kläder och inredning talar för sig själv, hobby är sådant jag tycker om att göra och övrigt allt som inte passade någon annanstans.

Förbrukningsvaror

Balsam, Hair Conditioner Liqourice från Maria Åkerberg, 3 st à 200 ml.
Deodorant, Hjortronblom från Ljung, 5 st
Fast tvål, Malin i Ratan, 3 st.
Linoljesåpa, 1 st à 1 L.
Pumptvål, Cloudberry från c/o Gerd, 2 st.
Schampo, Cloudberry från c/o Gerd, 1 st.
Schampo, Rosemary från Maria Åkerberg, 3 st à 500 ml.

Allt är nyproducerat, totalt 18 artiklar

Kläder

Den här listan delas in i två delar. Sådant som är köpt nytt på fabrik och sådant som är köpt i andra hand, till exempel via Tradera.

Nyproducerat

BH från Cubus, 2 st.
BH från Organic Basics, 1 st.
Ljust blå jeans från Ellos, 1 par.
Mörkt blå jeans från Zizzi, 1 par.
Shorts i viskos, 1 par.
Tights i shortsmodell, 2 st.
Täckbyxor från Zizzi, 1 par.
Underställ i merinoull, Svanenmärkt från Dilling, 1 st.
Vinterkängor från Kavat, 1 par.

Totalt 11 artiklar.

Secondhand
Svart linne, 2 st.
Vitt linne, 1 st.
Klänning från Miss Clarity, 1 st.
Solglasögon, 2 par.

Totalt: 6 artiklar.

Inredning

Den här listan delas också in i två delar, likt listan för kläder.

Nyproducerat
Bokstavstavla 1 st.
Bäddmadrass till dubbelsäng, 1 st.
Fönsterlampa till köket, 1 st.
Kudde till säng, 1 st.
Ljuslykta grön, 1 st.
Stekpanna i gjutjärn, Skeppshult, 1 st.
Trädgårdstomte, 1 st
Ullmatta, 1 st.
Vit kruka, 2 st.

Totalt 8 artiklar.

Secondhand
Assietter, Gustavsberg Salix, 3 st.
Kaffekoppar, Gustavsberg Salix, 3 st.
Kaffefat, Gustavsberg Salix, 4 st.
Ljuslinga, 1 st.
Sängkappa, 1 st.
Tallrik, Rörstrand Bengali, 2 st.
Ugnsform, Rörstrand Fritto, 1 st.
Vinglas, Orrefors, 12 st.

Totalt 27 artiklar.

Hobby

Bakform 16 cm, 1 st.
Böcker köpta på bokrean, 9 st (varav två presenter)
Fotobok, 1 st.
Garn i GOTS-märkt merinoull, 2 nystan.
Sockerpasta, 3 paket.
Växtbelysning, 4 st.

Enbart nyköp, totalt: 20 artiklar.

Övrigt

Diskborste i trä, 1 st.
Diskborsthuvuden, 3 st.
Diskborste för grytor, 2 st.
Diskborstar för flaskor, 1 set med 3 borstar.
LED-lampor, 4 st.
Pincett, 1 st.
Tandborste i Bambu, 2 st.
Tvättpåse för mikroplaster, 1 st.

Allt nyköp, totalt 17 artiklar.

Slutsatser och åtgärder

Förbrukningsvaror är väl inte så mycket att göra något åt? Vi behöver tvätta oss och städa, liksom. Det man kan göra är att se över varifrån ens hygienartiklar kommer och det har vi gjort. Det ska vara mer miljösnällt med de som är listade här ovan. Något som inte är med här är sådant som vi köper på mataffären, som diskmedel, tvättmedel och maskindiskmedel. Det är något att se över så att vi kanske börjar köpa bättre alternativ där.

När det gäller kläder vill jag betona att jag köpt 17 klädesplagg under 2020, där åtminstone tre räknas till tråkiga köp som man behöver. Alltså lite drygt ett plagg i månaden. Jag kommer nog inte kunna bli en sådan som aldrig köper kläder eftersom jag äger vädigt få plagg, och där jag verkligen använder de få jag har tills jag har nött upp dem. Som exempel kan nämnas att jag äger tre koftor samt två par jeans, och det anser inte jag är mer än nödvändigt. Så kläder kommer jag fortsättningsvis köpa regelbundet, men då styra det ännu mer mot secondhand. Det ska åstadkommas genom att jag i god tid sätter mig och ser över vad som behövs inför nästa säsong. Min garderob har ju bara två säsongen så jag tänker februari för sommarsäsongen och typ juni/juli för höst och vinter?

När det gäller inredning har jag fördelat inköpen bättre, då det mest jag har köpt är köpt secondhand. I listan är inte vår nya soffgrupp med, men inte heller soffbordet som jag dammade av och målade om. I alla fall, det mesta i inredningsväg ska till stugan, och där har jag verkligen bestämt mig för att (nästan) inte köpa något nytt. Därför tror jag att det är lättare.

Mina intressen är sådan jag köper nytt. Och faktiskt är det sådant som jag tycker är okej att köpa nytt. Garn skulle jag kunna köpa secondhand, men det är svårt att hitta exakt det jag vill ha och använda i sådant som jag gör till mig själv och andra. Foton har man kvar länge som minnen och böcker tycker jag helt enkelt inte om att köpa begagnade (där är man ju olika, en del älskar gamla böcker). Växtbelysningen jag har köpt kommer jag förhoppningsvis kunna använda i många år och de kommer bidra till att vi kan äta mer av sådant vi har odlat själva. I förlängningen ett mer hållbart sätt att leva. Här kommer jag inte ändra i första taget. Jag köper extremt få saker till mig själv, det är alltid genomtänkt och lite måste man väl få leva?

I övrigtkategorin hittar vi bara användbara saker. Diskborstarna är ju på ett sätt förbrukning men jag skrev det här istället. Vi använder borstar i trä som till slut nöts upp. Dock köpte jag många för att vi inte skulle behöva köpa fler på några år, inte för att det går åt sådär många på ett år. Flaskborstarna hjälper oss att kunna återanvända glasflaskor, det tycker jag är ett bra köp. Här blir det inte heller så många förändringar, mer än att bara köpa sådant som vi behöver, så klart.

Eftersom ett av mina mål 2021 är att köpa ”mer secondhand” kommer den här listan få vara utgångspunkt för att kunna stämma av om jag lyckats med det.

Åtgärder för att konsumera mer hållbart 2021 i punktform (sammanfattning av ovanstående text):

  • Se över val av diskmedel och tvättmedel, eventuellt byta till mijövänligare alternativ
  • Köpa större andel kläder secondhand (planera i februari och juni, samt september inför jul)
  • Köpa så mycket inredning som möjligt secondhand
  • Fortsätta att göra genomtänkta köp

I listan ovan är det bara två köp som blev lite sådär. Ett klädesplagg som inte passade och bokstavstavlan som inte riktigt har en given plats hemma hos oss (men kanske får i framtiden). Jag köper alltså sällan något som jag ångrar att jag har köpt.

Vet du hur du konsumerade under 2020? Vad tänker du inför det här året?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.