Mina bästa knep när jag handlar på Tradera

Den som följer bloggen flitigt vet att jag försöker minska min konsumtion, och framförallt försöker jag minska inköpen av nyproducerade saker. Ni vet kanske också att jag bor ute i glesbygd med långt mellan secondhandbutikerna (även om vi har en riktigt bra som tyvärr är stängd nu i pandemitider). Därför har Tradera blivit min bästa vän. Jag har gått från att inte förstå mig på Tradera, till att använda mig av det ibland till att numera älska Tradera. Jag tänkte idag dela med mig av några tips för att du också ska älska tradera.

Den vackra ungsformen Fritto från Rörstrand, fyndad på Tradera.

Vad letar du efter?

Det första man måste fråga sig när man ska lyckas med sina Traderaköp är att veta vad man letar efter. När jag började handla på Tradera sökte jag igenom annonser på måfå och blev alldeles överväldigad innan jag hittade något jag ville ha, och så gav jag upp och sökte mig till någon av de välsorterade kedjorna istället. Saken är den att Tradera är välsorterat, men man måste vet hur man ska leta. Det första steget är alltså att veta vad man vill ha. Är det en kavaj, ett par jeans eller en Muminmugg? När du vet det kommer det bli mycket enklare att hitta något som du vill ha!

Filtrera dina sökningar

Det leder oss in i nästa steg. När du har bestämt dig för vad du vill ha, sök bara efter det. Är det en kavaj kan du skriva ordet kavaj i sökfältet. Sedan börjar du filtrera. Först brukar jag använda kategorierna som låter en välja damkläder, plaggtyp och till sist storlek. Fiffigt, va? När du har valt din storlek behöver du inte scrolla igenom en massa annonser som du vet på förhand inte kommer passa. Det finns också fler filter med färg och annat du kan välja för att ytterligare smalna av din sökning. Ibland finns det bara nio plagg, men då vet du det. Passar ingen av dem, vänta några dagar (se sista steget nedan).

Kolla omdömen innan bud

För att känna sig riktigt säker innan jag bestämmer mig för om jag vill köpa eller inte brukar jag slänga ett öga på sälajrens omdömen. Jag tror aldrig att jag har varit med om att någon haft färre än fyra stjärnor när jag letat saker på Tradera, och om det är närmare 4,1 än 4,9 brukar jag läsa de omdömen som syns. Då har man garderat sig allt vad man kan inför ett köp.

Företag eller privat?

Visste du att du kan välja om du vill handla av en privat säljare eller ett företag? Det finns för- och nackdelar med båda. Det kan vara en trygghet att handla av ett företag eftersom de vill ha nöjda kunder och det är mindre chans att du blir lurad. I kategorin kläder är nog Sellpy det företag med flest annonser och även om jag har handlat av dem flera gånger (oftast direkt på deras hemsida) tycker jag att beskrivningarna av plaggen ofta kan vara bristfälliga. Fördelen med privata säljare kan vara en mer detaljerad information. Inte alltid, men ibland. Framförallt får man information från förstahandskällan som betyder att de kan skriva saker i stil med ”använd en gång” jämfört med Sellpy som skriver ”i bra skick” – för hur ska de veta. Jag filtrerar ibland fram privata säljare för att slippa se alla Sellpyannonser. Testa dig fram!

Vad är varan värd?

Innan det är dags att lägga ett bud måste du bestämma dig för vad varan är värd för dig. Här är det så klart en fördel om man har lite koll på nypris eller, om man som jag söker gammalt porslin, marknadsvärdet. Det kan man få genom att göra en sökning och filtrera på avslutade annonser, så ser man vad liknande varor har gått för. Bestäm dig för vad det är värt att betala – och glöm inte att räkna in fraktkostnaden som står specificerad i annonsen. Gå sen inte över det budet. Tradera har en smart funktion där du kan fylla i ett maxbud och så höjer de automatiskt åt dig. Då behöver du inte ens hålla koll på budtiden.

Min erfarenhet är att om jag har bestämt mig för ett maxbud och varan går för mer än det budet senare så blir jag inte lika besviken som om jag sitter och budar i realtid och inte hinner lägga högsta budet. Om du upplever det frustrerande ska du komma ihåg att man kan välja att filtrera på fast pris. Då köper man direkt, precis som i vilken webbshop som helst!

Leta ofta

Mitt sista tips är att söka ofta. Jag brukar sortera mina sökträffar efter kortast tid kvar innan annonsen går ut, och sedan bläddra igenom de första tre sidorna. Hittar jag inget där väntar jag ett par dagar och gör om sökningen och sorteringen igen. Då ser jag andra annonser eftersom de jag sorterade fram tidigare har försvunnit. Vinner jag inte en budgivning får jag vänta ett tag på att samma eller en liknande vara ska dyka upp igen. Det är ett annat sätt att shoppa jämfört med att gå in på närmaste kedja och hugga det man vill ha, men det är också så vi måste börja se på konsumtion. De senaste åren har begrepp som slow fashion, slow food och slow tv lanserats, och jag tror att vi måste börja tänka slow shopping också. Vi måste börja tygla våra impulser och fundera över vad vi behöver och bara leta efter de sakerna. Det kräver framförhållning. Det är svårt när man står helt utan byxor att ägna veckor åt att hitta ett par som passar på Tradera. Därför behöver man vara förutseende så att man har tid på sig att hitta det man vill ha.

Sommarklänning från Miss Clarity, också fyndad på Tradera.

Det var mina bästa grundtips för att lyckas på Tradera. Om du vill ha fler tips länkar jag till det här inlägget av tjejerna bakom vegansk matlåda. De är experter på secondhand, samt tradera. Här finns alla möjliga söktips för att hitta exakt det du vill ha!

2 reaktioner på ”Mina bästa knep när jag handlar på Tradera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.