Testamente – Nina Wähä

Förra året köpte jag boken Testamente av Nina Wähä på bokrean. Då hade jag läst en del positivt om den här och där, och den har ju blivit hyllad samt nominerad till Augustpriset, så jag tänkte att den borde vara bra. Samtidigt köpte jag några andra hyllade böcker och blev riktigt besviken på i alla fall en av dem så jag kom aldrig riktigt till skott med att läsa just Testamente. I vår tog jag med boken till stugan och tänkte att jag bara fick läsa den när jag var där, och det gjorde att jag började läsa. Och inte ångrade jag mig.

Boken är så fantastiskt välskriven och berättas på ett intressant sätt. Den handlar om familjen Toimi från finska Tornedalen. En riktigt stor syskonskara på kanske tolv-tretton stycken berättar var och en sin berättelse om att växa upp i familjen. Även föräldrarna, framförallt mamma Siri, berättar om sitt liv. Boken är både gripande och stundvis en riktig blandvändare. Jag förstår att den har blivit så hyllad.

Jag gillar språket i boken. Det flyter så lätt, trasslar inte in sig i fina formuleringar och är ibland riktigt modernt, trots att berättelsen utspelar sig för trettio år sedan. Stundtals är språket nästan fyndigt. Det är som att Nina Wähä använder berättelsen för att tala till mig, som om hon skriver till en kompis, samtidigt som det är så genomtänkt som det ska vara i en roman.

Jag tror att boken kan passa de flesta. För mig är det trist att de norra, lite otillgängliga, delarna av landet och världen alltid ska presenteras och gestaltas på ett visst sätt som inte stämmer med min bild av att bo i Norrland, men förutom det är det här en väldigt bra bok och en intressant historia. Mitt enda minus är att den faller lite platt på slutet. Jag kan ju inte avslöja varför, men jag släppte den ganska snabbt när jag läst sista sidan.

Boken får ändå 4,5 stjärna av 5 möjliga, och det trots att den inte riktigt hör till de böcker jag brukar läsa.

2 reaktioner på ”Testamente – Nina Wähä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.