Planer för fjällstugan sommaren -21

Jag har skrivit himla lite om stugan här på bloggen, förutom att jag talar om när vi är där. Trist eftersom jag ju gärna vill dela mycket om den och hur den är och vad vi vill göra med den. Förra sommaren var vi mest bara där, fixade med vanliga saker som krattning, ved och gräsklipp och försökte bo in oss genom att sortera vad vi ville ha kvar och inte (ganska lyxigt att ta över alla möbler och innehåll i dem). Vi gjorde också en snabbrenovering av taket på ena sidan och grävde in bredband (eftersom de grävde i byn just då och det skulle bli billigare än att vänta och gör det själv senare).

Om något år har vi rätt stora planer för stugan som går ut på att bygga ut och om, byta all el och isolera på samt byta panel utvändigt. Det kan jag ju skriva mer om när det är aktuellt. I sommar har vi ett gäng mindre planer för stugan. Det här är saker som vi tänker göra:

Renovera fönster

Stugan är byggd i slutet av 50-talet och början av 60-talet (jag måste för övrigt göra en ordentlig presentation av stugan men det får bli i ett senare inlägg). När jag googlar renovering av fönster läser jag att det någon gång under den tiden kom en ny lag som gjorde att träfönstren blev sämre, mycket förenklat. Med lite tur hör alltså våra fönster till de äldre träfönstren som, enligt vad jag läst, mycket väl kan konkurrera med moderna fönster när det gäller isolering osv.

Min tanke är därför att vi ska renovera fönstren. Med renovera menar jag till störst del att vi ska måla om dem, haha. De flesta är i bra skick där det egentligen bara är färgen som har börjat flagna. På något ställe har en fönsterruta spruckit och vi har sett att det behövs nytt kitt på något ställe också.

Planen är att testa renovera med linoljefärg, linolja och linoljekitt (vet inte om allt kitt är gjort på linolja). Färg som användes förr i tiden borde rimligtvis fungera på äldre fönster också. Det jag gillar, av det jag har läst, är att linoljefärgen ska tränga in i träet och därmed borde hålla bättre än plastfärger som lägger sig utanpå och sedan rivs av i flagor.

Det enda problemet är väl att det tar tid att låta linoljefärgen torka osv., och vi kommer ju inte vara på plats så länge i taget, men det får lösa sig på något vis. Jag ska ta tag i att beställa hem allt material vi behöver till detta i veckan.

Skapa odlingsplatser

Tomten i fjällstugan är ungefär fyra gånger så stor som den vi har hemma. En hel del går bort i oanvändbara utrymmen, men det känns för mig som en ännu större möjlighet att få utrymmen att odla mat på. Det är också en utmaning att odla i fjällen, odlingszon 8 med en väldigt kort säsong samt sandjord är kanske inte helt optimala förutsättningar. Men jag ska prova, och komma ihåg att folk varit självförsörjande även i dessa regioner. Har börjat följa ett otal odlingskonton på Instagram också, med folk som odlar just i zon 8.

Det första vi ska göra är en slags förvuxen pallkrage mot den här väggen. Det är söderläge så jag hoppas att det, och att man kanske bygger väggar på kortsidorna, ska skydda och göra en lagom varm plats att odla på. Läste att man kan måla med mörk färg för att det ska värmas upp fortare, och det låter ju logiskt. Tänker i alla fall en rektangel som är cirka åttio centimeter djup?

På nästan samma ställe men mer åt väster finns också möjlighet att göra platser för odling. Vi får se hur och var exakt det blir, men det kommer också bli pallkragestuket även om vi bygger själva.

Sätta upp en gärdsgård

Vi har köpt en gärdsgård som vi ska försöka få upp i sommar. Spännande! Det kommer passa bra med ett ”gammaldags staket”, så att säga, och dessutom skydda små barn från att hamna på trafikerad väg. Åtminstone försvåra. Ja, jag pratar inte om egna barn, men till exempel syskonbarn och vänners barn.

Flytta en elstolpe?

För att kunna göra den utbyggnad vi vill göra behöver vi flytta en elstolpe. Vi har ansökt om en offert men inte ens blivit tilldelade ett ärendenummer ännu. Så.. Det kanske inte blir i sommar. Det skulle nästan vara skönt om det blev längre fram. Vi får se helt enkelt

..och så är det säkert några fler grejer som jag inte kommer på just nu.

En reaktion på ”Planer för fjällstugan sommaren -21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.