Odla inomhus i fönster

Jag sådde rätt friskt i vintras. En del av det har jag satt ut ute och visat tidigare. En del dog, en del fick inte plats någonstans men resten har jag kvar inomhus. Jag har ju inte något växthus och bor i ett kallt klimat, så vissa växter har det varit nödvändigt att behålla innanför husets väggar.

Som min chili till exempel. Där har tanken hela tiden varit attt de skulle trivas i mina söderfönster. Palettbladen, som står där annars, gör det inte på sommaren eftersom det blir varmt. Chilin verkar klara det väldigt bra. Jag har fyra sorter. Den på bilden är Santa Fé, med rätt knubbiga frukter som ska bli röda så småningom. Jag har också vanlig Jalapeño (ute, men den måste nog få flytta in igen, Black Jalapeño (bilden nedan) och en sort som heter Bulgarian Carrot.

På övervåningen har jag tomater, gurka och paprika (samt en chili) i takkupan som ligger i söderläge. Två busktomater av sorten Koralik har gått bäst i min tomatodling. Den vill jag absolut har nästa år också. Den ena har till och med fått små tomater. Hoppas att de ska klara sig hela vägen! Paprikan går sämre, en enda liten frukt kan anas, men den får vara kvar ändå. Jag har också två storters gurka här.

I mitt västerfönster lyser solen starkt hela kvällen, och där har jag en massa gurkplantor. De flesta har alldeles för små kärl men de växer och blommar ändå. Vi får se vad, och om, det blir något av dem. Jag har ordnat så att de har något att växa längs ifall de behöver. Jag har också börjat pollinera manuellt eftersom det är sådana sorter jag har köpt.

Ledorden när jag odlar är alltid ”vi får se”. Kanske blir det inget, kanske blir det mycket, vi får se. Jag är i alla fall glad över vår övervåning som vi knappt använder så att det finns utrymme till odlingar. Perfekt när jag inte har något växthus.

En reaktion på ”Odla inomhus i fönster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.