Semester i Norrland

Är det dags för en hemester i år? Kanske har du planerat länge, kanske har du nyss kommit på tanken. Kanske är det ingen nyhet för dig, kanske är det första gången du har tänkt tanken att semestra i de norra delarna av landet. Oavsett vilket hoppas jag kunna komma med några värdefulla tips för den som vill genomföra sin semester i Norrland. Precis som alla andra norrlänningar känner jag mig tvingad att påpeka att Norrland är stort och sträcker sig från Gävle i söder till landsgränsen allra längst i norr. Det här inlägget handlar främst om Norrbottens län, Västerbottens län samt Jämtlands landskap. Tre av de fyra nordligaste länen alltså. Eller, om man så vill, semester i Lappland, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Nu kör vi.

Fem saker att göra i Norrland

Vi börjar med några olika aktiviteter som finns i mitt upptagningsområde. Man vill ju trots allt ha något att göra på semestern, eller hur? Här kommer fem aktiviteter, utan inbördes ordning.

Ansia badpark i Lycksele

Lycksele har faktiskt väldigt bra sommarväder! På vintern är det kallare än i kringliggande orter men på sommaren är det också varmare. Temperaturer runt 30 grader är inte ovanliga. Det är också en liten stad med rätt många aktiviteter. Perfekt om man semestrar med barn, tänker jag, eftersom det sällan är svårt eller omöjligt att transportera sig mellan de olika aktiviteterna. En sak de har är en badpark utomhus vid namn Ansia Badpark. Passar mestadels barn, skulle jag säga. Tips, tips!

Pite Havsbad

Sommaren 2014 hade Norrland en varmare sommar än vad man hade i södra Sverige. Japp, det minns man om man levde här då. Den sommaren besökte vi Pite Havsbad, och jag trodde att vi hade hamnat utomlands. Som ett eget litet samhälle på en väldigt begränsad yta, med värme och restauranger och havsutsikt. Är det regnigt kan man bada inomhus här också.

Sommartoppar i Hemavan/Tärnaby

Fler borde uppleva fjällvärlden! Helst tipsar jag så klart om ”mina” fjäll. Det är ju här jag hänger så ofta som möjligt. Här finns höga fjäll med många olika leder upp på högre höjder. På min Bucket list står Ryfjällstoppen, men det finns gott om enklare toppar eller vandringsturer runt om i våra fjäll. Komsi, komsi!

Ishotellet i Jukkasjärvi

I Jukkasjärvi finns det kända Ice Hotel. Vintertid finns ett hotell som är säsongsbaserat, men det finns också en variant som är live året runt, alltså även på sommarne. Vilka elräkningar de ska behöva för att dra runt det vill jag knappt tänka på, men jag tipsar om det ändå. Det är en av de häftigare upplevelserna i mitt liv.

Äventyrsbad i Åre

Sist vill jag tipsa om att hotellet Holiday Club i Åre har ett äventyrsbad! Mycket badtips här, men det är väl det man vill ha på sommaren? De har också spa, flera restauranger och lite andra aktiviteter. Men, om ni tänker er ett besök i Åre så kan man bryta av vandring och andra utomhusaktiviteter med ett besök här.

Bonustips: Jamtli

I Östersund kan du besöka frilftsmuseet Jamtli! Jag har själv inte varit där på sommaren sedan jag var barn, men på en julmarknad när vi bodde där. Riktigt mysigt område med en hel del aktiviteter för barn. Jag tipsar mest om saker för barn, jag.

Fem hotell i Norrland

Eftersom vi innan pandemin ofta spenderade ett par dagar i någon av de norrländska städerna har jag bott på ett gäng hotell runt om i Norrland. Jag har till och med plockat ut några av dem i ett eget blogginlägg. Du hittar det genom att klicka på rubriken.

Bonustips: Äta i Norrbotten

Om du rör dig i Norrbottens län eller de nordliga delarna av Lapplands landskap har jag ett inlägg med tips på mat och fika. Det passar extra bra om du åker väg E45 eftersom alla matställen ligger efter den. Eller vänta, räknas Kiruna? Ingen aning, orkar inte googla. Klicka på rubriken och se om du hittar något som passar.

En reaktion på ”Semester i Norrland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.