Fyra sorters chili

Jag har odlat chili i år, ifall någon hat missat det. Jag tänkte försöka mig på en utvärdering av de sorter jag har provat. Jag har tidigare berättat om att jag sådde åtta frön av varje sort, i mitten av januari. Nu har jag skördat det mesta, och smakat!

Vi börjar med en bild på alla fyra. Övre raden, från vänster, är Black Jalapeño, Bulgarian Carrot och Santa Fé. Nedanför ligger en vanlig Jalapeño. Alla utom en blir röda när de är mogna.

Vi börjar med Black Jalapeño. Frukten är alltså svart när den växer ut och mognar sedan till rött. Den är inte så stark. Blommorna är lila, till skillnad från de andra sorterna som har vita blommor, och de har börjat blomma igen efter att alla (fyra) frukter har skördats. Nackdelen med dessa tycker jag är att det tog tid för fröna att gro, bara tre av åtta grodde och plantorna måste ha haft större behov av ljus än de andra för de växte liksom krokigt och sakta.. Jag kommer försöka övervintra dem men kommer inte så nya frön av dem.

Jag har ju också haft vanlig Jalapeño, och de har fått stå ute. Tyvärr blev de lätt skadade av kalla vindar, och trots att det har varit en fin sommar har det blåst en del.. De har gett fler frukter än de andra sorterna men de här kommer jag inte heller så nya plantor av. Däremot ska jag försöka övervintra dem.

Santa Fé är den tredje sorten. Jag upplever frukten som lagom stark och efter en tid i barnkammaren var det den sorten som var störst och hade flest överlevande plantor. Den har varit tidig med att få frukter och var den första chilin jag skördade. Det enda negativa tycker jag är att frukten liksom blir övermogen innan den blir riktigt röd. Nu har jag provat skörda lite tidigare så får vi se hur det smakar. Jag kommer ha den igen nästa år, jag har till och med tagit reda på frön från den första frukten!

Den enda som inte blir röd när den mognar är Bulagrian Carrot. Den här gick så himla bra i början. Snabbast att titta fram, alla frön grodde och sen vet jag inte vad som hände men jag gissar att de fick för lite utrymme i sina krukor för det blev som bara några smala pinnar. En av de smala pinnarna har dock levererat chili och gett fler än de andra, friskare, plantorna så jag ska testa den här sorten igen. Sådd från frö, jag kommer inte prova övervintra stackaren jag har just nu. Den här sorten är den starkaste av de fyra jag har odlat. Inte superstark men med lite bett i. Gott!

Odlar du chili? Berätta gärna om det!

2 reaktioner på ”Fyra sorters chili

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.