40 before 40 – den uppdaterade versionen

Det har gått 1,5 år sedan jag passerade 30 och bestämde mig för att göra en lista med 40 saker att göra innan jag fyller 40. Det är egentligen 1,5 år som har präglats av pandemi, så förutom att vissa saker kanske inte går att göra längre har faktiskt jag förändrats och har andra önskningar än jag hade när den här listan skrevs. Och så får det vara. Det är min lista, jag ändrar sådant som inte känns aktuellt längre. Här är ett citat från mitt förra inlägg:

Nu när jag har passerat 30-årsstrecket och tidsfristen för min utmaning med 30 saker att göra innan 30 löpte ut tänkte jag att det är dags för en ny lista. Den här gången blir det 40 saker, och det blir 40 saker innan jag fyller 40. Jag har alltså tio år på mig att göra de 40 saker jag skriver ner idag.

Eftersom jag vet att livet ändras eftersom kommer det kanske vara så att jag får ändra och uppdatera listan under åren som går. Jag tycker att det får vara så eftersom det är min lista. I så fall uppdaterar jag med datum för ändring här nedanför också. Men, nog babblat, här kommer den. Listan med 40 saker att göra innan 40!

– från mitt inlägg 40 before 40

40 before 40 – bucketlist

Så idag uppdaterar jag listan. Jag har valt att dela in listan i kategorier. Det blir lite tydligare så.

Resor

1. Ta tåget till Storbritannien
Här stod det tidigare om att besöka New York, men klimatsamvetet kommer inte att klara det, tyvärr. Storbritannien är ju dock mitt andra hem (känns det som när jag är där i alla fall), så jag skriver upp det på min lista över saker jag vill göra innan 40. I höst kommer ett nattåg mellan Stockholm och Hamburg som kommer göra det väldigt enkelt att ta tåget till den brittiska ön (även om det är döden att bo i Norrlands inland när man ska ta tåget någonstans).

2. Se en musikal i London
Även i London finns bra musikaler, så det står på listan över saker att göra.

3. Besöka Harry Potter-världen
When in London … Älskar Harry Potter!

4. Besöka Torbay-området.
När jag var 16 var jag på språkresa till Torquay i Devon. Skulle gärna åka tillbaka dit. Det var ett fantastiskt ställe då. Det kallas engelska rivieran, och det växte alltså palmer där!

5. Besöka slottet där Downtown Abbey spelas in.
Highclere Castle, som det heter på riktigt ligger på vägen mellan London och Devon, så det ska nog kunna passa att göra alla tre delarna på samma resa!

6. Semester på Balkan
Vi älskade verkligen Kroatien när vi var där på bröllopsresa 2015. Vi skulle gärna besöka landet igen. Jag har också blivit väldigt nyfiken på Slovenien. Det skulle vara kul att åka dit.

7. Besöka Skåne
Att jag vill semestra i Skåne har jag skrivit om förut. Det har på senaste tiden känts än viktigare, eftersom en del av min ingifta släkt kommer därifrån.

8. Besöka Astrid Lindgrens värld.
Här hoppas jag ju då få ta med mig några barn och se allt som är relaterat till Astrid Lindgrens värld. Om inte mina egna barn, så kanske jag känner någon med barn som vill haka på, haha.

9. Besöka ishotellet i Jukkasjärvi.
Trots att jag bor nära snö och is många månader om vintern har jag ändå en längtan efter att färdas genom hela landskapet Lappland för att se ett hotell som är helt byggt av is. Är det fusk att skriva upp det på listan om man vet att man kommer göra det inom en månad?

10. Fjällvandra (en natt)
Att gå en bit över fjället, slå upp ett tält och sova en natt känns som något jag skulle vilja göra igen. När det är vackert väder och jag får ha med mig min familj.

Läsa

I den här kategorin samlar jag några klassiker skrivna av kvinnor som jag vill läsa. De är därför bara nämnda med titel och författarnamn.

11. Stolthet och fördom av Jane Austen
12. Unga kvinnor av Louisa May Alcott
13. Jane Eyre av Charlotte Brontë

(har jag läst förut, men hann inte med då det var i utbildningen)
14. Svindlande höjder av Emily Brontë
15. Förnuft och känsla av Jane Austen

Huset

16. Fixa en ordentligt tvättstuga i huset
Vi är inte så glada i den tvättstuga vi har idag. Istället vill vi göra tvättstuga på ett annat ställe, där det idag är en bastu. Det hoppas jag att vi får till innan jag har fyllt 40, haha.

17. Inreda ett plastbantat barnrum
Får vi barn så vill jag att de ska ha ett rum, så klart. Helst med minimalt mycket plast.

Ekonomi

18. Ta tag i pensionssparandet
Nu har jag nyligen varit på banken och fått pensionsrådgivning. Tror att jag hade det ganska bra, så vitt jag förstod. Jag skulle dock vilja ha en tydlig plan för det här. Inget stressar mig så mycket som pensionen.

19. Betala av huslånet
Vi hoppas kunna vara fria från huslånet innan vi har fyllt fyrtio. Det är ett mål!

20. Ordna med bra sparanden för hela familjen
Vi är duktiga på att spara kortsiktigt, men vi borde ordna mer långsiktiga spar för alla i familjen. Det här är det andra som stressar mig.

21. Köpa något dyrt åt mig själv
Jag är sämst på att unna mig saker, så någon gång under kommande åren vill jag ge mig själv en dyr sak. Inte en upplevelse, utan en grej som kostar massor med pengar. Det lutar åt en soffa från Norrgavel.

Vara kreativ

22. Lära mig spela ett till pianostycke
Youtube är ju fenomenalt, ändå har jag bara utnyttjat det till att lära mig ett pianostycke som jag kan spela hjälpligt. Innan jag fyller fyrtio vill jag kunna ett till.

23. Skriva en barnbok
Jag vill skriva en berättelse för barn, och det innan jag blir medelålders.

24. Sy ett klädesplagg åt mig själv
Den här är överflyttad från 30 before 30-listan. Jag skulle verkligen vilja kunna säga att jag har gjort ett plagg helt själv. Helst av återbrukat material.

25. Baka en våningstårta
Det här är också överflyttat från min förra lista. Det vore så kul att testa.

26. Spela in en låt.
Det här vore ju kul att få göra. Igen. Jag älskar att sjunga och (ibland) höra min egen röst.

Övrigt

27. Fixa snygga fötter
Skulle vilja bli bättre på att ta hand om min fötter, som väldigt ofta är torra med förhårdnader. Vad gör man åt det? Fotbad? Smörjer in?

28. Fira en bröllopsdag med fest
När man firar jämna årtal kan man väl få fira det med fest? Det vill jag i alla fall.

29. Ordna en julfest för alla vi känner
Sånt här sitter alltid så långt inne för mig, men kanske att jag får till det en gång under kommande tioårsperiod. Älskar ju dock julen, så det borde vara enkelt därför.

30. Gå på Bokmässan i Göteborg
Här har vi något som jag verkligen skulle tycka om att göra. Älskar böcker och älskar mässor. Är rätt så förtjust i Göteborg också.

31. Äta veganskt i en månad
Bara för att prova. Jag äter veganskt ibland, men oftare vegetariskt och så äter jag ju fortfarande kött regelbundet. Jag tänker att det kan vara en kul utmaning att äta helt veganskt, och kompensera för en del av köttätandet.

32. Bli vigselförrättare
Har velat förrätta vigslar sedan jag själv planerade ett bröllop. Nu känner jag också att jag har så pass mycket erfarenhet i ryggen att jag skulle klara av det.

33. Genomföra någon typ av lopp
Det behöver inte vara så avancerat. Motionsklassen på Blodomloppet duger fint.

34. Få ner hälarna i nedåtgående hunden
Någon gång ska jag lyckas med denna yogaposition. Behöver verkligen stretcha ut vaderna för att det ska fungera.

35. Ta ett familjeporträtt
En familjefotografering tycker jag att man ska unna sig med jämna mellanrum.

36. Bygga ut fjällstugan
Vi har en plan och en idé om en om- och utbyggnad av fjällstugan som vi hoppas genomföra innan vi är 35. Vi får se om det håller. Innan 40 ska det väl bli av i alla fall.

37. Installera solceller
För att minska vår energianvändande vore det nog en bra grej att ha solceller hemma på taket. Det borde kunna minska elförbrukningen. Det är något vi i princip har bestämt att vi ska göra. Vi funderar också på att installera en anläggning i fjällstugan, men där har vi inte riktigt bestämt oss ännu.

38. Skaffa en miljövänligare bil
Jag vet inte om en elbil är det bästa alternativet för oss i glesbygd – ännu – men en laddhybrid skulle kunna vara något att titta på nästa gång vi ska byta bil.

39.

40.

Jag tror att de sista punkterna får fyllas på lite eftersom här. Det är dumt att skriva upp något bara för att.

Vad skulle du skriva upp på en bucketlist?

En reaktion på ”40 before 40 – den uppdaterade versionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.