Äppelmos på två olika vis

Visste du att det jag tycker är godast på julbordet är äppelmoset? Haha, det är typ sant. Rökt lax är nog snäppet bättre. Men jag gillar det både för att det är gott och för att det passar till nästan allt som är på det där julbordet. Äppelmos och köttbullar är t.ex. bland det godaste som finns.

I år gav mina äppelträd sina första riktiga skördar. Båda träden har tidigare levererat två äpplen var, men i år kunde jag skörda ungefär tre liter av mina ljusa äpplen Transparent Blanche och en liter av äpplet Rescue, som är ett barnäpple som inte blir större än en väldigt stor jordgubbe. De fick bli till äppelmos!

Att göra äppelmos på egna äpplen är väldigt väldigt enkelt. Jag gjorde på två olika sätt eftersom det är lite olika vad som är smidigast beroende på hur våra äpplen ser ut. Jag har tidigare mest höftat när jag valt att koka äppelmos själv, men då har jag också bara kokat på ett par äpplen. Den här gången blev det lite mer uppstyrt. De stora, ljusa äpplena kokades utan skal och kärnor, medan de röda kokades med skal och sedan blev till passerat mos.

Passerat äppelmos

Mina små röda äpplen halverades och placerades i en kastrull. I botten hällde jag upp lite vatten och så fick det koka tills mosigt. Jag upplevde kanske att jag fick röra ofta för att det inte skulle bränna i botten. Sedan passerade jag moset genom ett durkslag med något större hål. Skal och kärnor blev kvar i silen. Det passerade moset kokade jag upp igen med lika mycket socker.

Fördelar

  • Att koka med skalet gav en härlig röd färg på moset.
  • Ett slätt mos med lagom syra och äppelsmak.
  • Större del av äpplet togs tillvara
  • Skönt att inte lägga tid på att kärna ur så små äpplen

Nackdelar

  • Det tog tid att göra själva passeringsmomentet. Kanske går det bättre om man har ett lämpligt redskap för det? Vad använder man då?

Koka äppelmos utan att passera det

Mina gröna äpplen skalade jag och skar bort kärnhuset på. Jag äger inte längre ett redskap för att kärna ur, så jag tror att jag skar bort onödigt mycket av kärnhuset. Frukten skar jag i bitar och kokade upp tillsammans med lite vatten. Under tiden som det kokade mosade jag med en träslev. När det var lagom mosigt tillsatte jag socker och kokade upp igen.

Fördelar

  • Det gick fortare att göra eftersom det ”bara” behövde koka.
  • Ett mos med god smak och bitar i.
  • Större äpplen och större skörd ger mer mos.

Nackdelar

  • Om man inte tycker om bitar är det en nackdel.
  • Onödigt mycket av äpplet skars bort.

Båda sätten var bra. Man får välja det som passar en själv bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.