The Hate U Give – Angie Thomas

Sanningen kastar sin skugga över köket – människor som vi i situationer som den här blir ofta till hashtags, men får sällan upprättelse. Jag tror att vi alla väntar på ett tillfälle, det enda tillfället då det kommer sluta som det ska.

Ur The Hate U Give s. 64.

Vilken fantastisk och viktig bok jag nyss har läst. The Hate U Give handlar om livet i förorten någonstans i USA, om polisvåld och om rasism. Det är Angie Thomas debutroman och jag blir så imponerad av den.

Starr går näst sista året på High school. Hon är bosatt i ett ökänt bostadsområde och går i skolan i en helt annan stadsdel, med bättre resultat och en högre andel vita elever. Hon vet inte riktigt vem hon ska vara. Hon är inte riktigt hemma i den värld som hör till skolan och ses inte som hemma i hennes område heller.

Språket är sjukt ungdomligt. Jag fick googla vissa uttryck, haha. Tempot är högt och med en tjock bok blir det väldigt mycket dom hinner hända. Det centrala temat är polisens dödsskjutningar av den afroamerikanska befolkningen och hur det uppfattas i olika delar av befolkningen.

Det är ju det som är problemet. Vi låter folk säga saker, och så gör de det så ofta att det känns okej för dem och normalt för oss. Vad är det poäng med att ha en röst om man håller tyst när man verkligen borde använda den?

Ur The Hate U Give s. 255.

Jag skriver ju nästan bara om böcker jag gillar så surprise surprise – den här boken var också bra. Ämnet är viktigt och det är skrivet på ett bra sätt. För ungdomar men kanske för vuxna också. Själv har jag ju passerat trettio.

En reaktion på ”The Hate U Give – Angie Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.