Pepparkakshus – inspiration, recept och tips

Pepparkakshus har varit lite vår grej ända sedan vi flyttade ihop. Vi har bakat några under åren, och jag har delat det mesta i den här bloggen. Idag tänkte jag att det är dags att sammanställa allt jag har skrivit om pepparkakshus så att den som letar hittar allt på ett ställe. Här blir det inspiration till egna hus och så recept på den bästa degen att göra pepparkakshus av. Och så kommer vi ihåg att hellre än bra är ett alldeles utmärkt motto här också.

Våra pepparkakshus 2011-2017

Vi börjar med inspiratonen! Här har jag samlat ett gäng pepparkakshus i ett inlägg. Allt från det allra första, ganska enkla huset, till något som blivit riktigt fint och några lågvattenmärken däremellan. Varsågod!

Pepparkakshus 2018-2020

Sedan jag skrev inlägget om våra pepparkakshus mellan 2011-2017 har det hunnit bli några pepparkakshus till. De samlar jag i en lista här nedanför. Jag är mest nöjd med fågelholkarna som vi hängde på väggen.

Pepparkakshus 2018
Pepparkakshus 2019

Deg till pepparkashus

När man ska göra pepparkakshus vill man ha en stadig deg. Den degen jag brukar använda kommer från början från en barnbok om jul, och den ger väldigt stadiga pepparkakor. De är inte lika goda att äta, men bra att använda för sina konstruktioner.

Tre tips till pepparkakshuset

  • Sätt ihop huset med limpistol. Om du inte jättegärna vill äta upp det, vill säga. Det är så skönt att slippa hålla på med det smälta sockret!
  • Dela upp momenten: Skapa mallar till huset, baka husdelarna, sätta ihop huset och dekorera huset är de stora moment som pepparkakshusbyggande består av. Man kan med fördel lägga in pauser mellan dessa moment, så man inte tappar sugen halvvägs.
  • Våga testa! Våga göra något annat än de vanliga standardhusen. Låt kreativiteten flöda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.